понеділок, 09 березня 2020 03:48

Українцям будуть надсилати 12 нових платіжок за комуналку

Українцям будуть надсилати 12 нових платіжок за комуналку
Українці будуть отримувати більше платіжок. Фото: РБК

Немає гарячої води, забилася каналізація, в квартирі холодно, зі світлом перебої, де-не-де прошмигне тарган або щур, ліфт не працює, а навколо будинку не прибрано.

Вже до 1 травня мешканці усіх багатоквартирних будинків мають вирішити, хто і за яку ціну дбатиме про будинок. І скільки тепер платіжок доведеться сплатити, йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Платіжок стане більше. В червні з'явиться ще 12. Наприклад, платіж за холодну воду розділять на чотири - власне, холодна вода, абонентська плата (тобто платіжка за те, що вам надрукували і надіслали платіжку), за повірку лічильника і окремо за його обслуговування. Те саме стосується гарячої води та опалення.

Важливо зрозуміти, що комунальні послуги – вода, світло, тепло – це окремо. А обслуговування, воно ж управління будинком – це труби, електромережі, насоси, ліфти, котельня, лічильники - то геть інше. Ось саме з тим, хто, яка компанія чи мешканці самостійно доглядатимуть за станом мереж у будинку, і треба визначитися.

Тож варіантів три. Перший – укласти індивідуальний договір. Його підписують власники квартири і монополісти. Вони надають послугу, вони ж і зобов'язані відповідати за стан внутрішньобудинкових мереж. Але ціна монополіста буде ринкова.

Другий варіант - колективний договір. Його підписує весь будинок, за яким визначається людина або компанія, яка буде обслуговувати будинок.

Третій варіант - статус колективного споживача. Він підходить лише для ОСББ. У цьому будинку все вирішать на зборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна замість двох: українцям пообіцяли єдину платіжку за газ

Нагадаємо, кияни можуть достроково припинити опалювальний сезон. Жителі багатоквартирних будинків рішення про дострокове припинення опалювального сезону мають ухвалити на загальнобудинкових зборах.

Зараз ви читаєте новину «Українцям будуть надсилати 12 нових платіжок за комуналку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі