вівторок, 11 листопада 2008 10:01

Українця підозрюють у вбивстві тисяч євреїв (ФОТО)

 

Івана Дем"янюка, який був охоронцем у концтаборах, підозрюють у причетності до вбивства тисяч євреїв. Німецькі слідчі знайшли нові докази, передали їх у прокуратуру і чекають на екстрадицію українця зі США.

В І. Дем"янюка - сумна слава найвідомішого українця, якого вже більше 30 років підозрюють у злочинах під час Другої світової війни, але не можуть довести провину і засудити. Можливо, незабаром це станеться у Німеччині. Центр із розслідування нацистських злочинів стверджує, що знайшов досить матеріалів для судового процесу і вимагає екстрадиції 88-річного пенсіонера з Америки у ФРН.

Експерти Людвігсбурзького Центру з розслідувань нацистських злочинів вивчали архівні документи у США, Ізраїлі і Німеччині. Керівник центру Курт Шрімм говорить, що у нього досить матеріалів для судового процесу над І. Дем"янюком. Зокрема, його підозрюють у причетності до вбивства щонайменше 29 тисяч євреїв у 1943 році в концтаборі "Собібор" у Польщі, де І. Дем"янюк був охоронцем. Приблизно 1900 загиблих були німецькими євреями. Це істотна деталь, якщо процес все-таки відбудеться у німецькому суді.

"Враховуючи звинувачення, ми впевнені, що проти нього може відбутися процес у Німеччині", - говорить К. Шрімм.

У понеділок, 10 листопада, документи передали у прокуратуру Мюнхена. К. Шрімм сподівається, що уряд ФРН звернеться до США з проханням про екстрадицію І. Дем"янюка в Німеччину.

Суперечка про нацистське минуле вихідця з Києва І. Дем"янюка триває вже більше 30 років. Відомо, що під час Другої світової війни він служив в Червоній армії, потрапив у полон, після чого був охоронцем у нацистських концтаборах. Після війни І. Дем"янюк імігрував до США, де отримав громадянство і працював автомеханіком у штаті Огайо.

У 80-ті роки США позбавили його громадянства і видали Ізраїлю, де суд засудив українця до смертної кари. Свідки ніби впізнали у ньому так званого "Івана Грозного", як в"язні називали садиста-охоронця у концтаборі "Треблінка". Проте Верховний суд Ізраїлю скасував вирок, оскільки не було доказів, що саме І. Дем"янюк був "Іваном Грозним".

І. Дем"янюк повернувся у США, але вже за декілька років його знову позбавили американського громадянства. Цього разу за те, що він не повідомив про своє минуле охоронця у трьох нацистських концтаборах. У травні 2008 року І. Дем"янюк програв суд в останній інстанції. Верховний суд США відмовився зупинити рішення про його депортацію. Це означає, що його мають депортувати в Україну, Польщу або Німеччину.

Керівник німецького Центру з розслідувань нацистських злочинів К. Шрімм стверджує, що ні Україна, ні інші країни не хочуть приймати І. Дем"янюка. У Польщі розслідування проти нього закрили у грудні 2007 року. Польський інститут національної пам"яті заявив, що у нього немає доказів причетності І. Дем"янюка до вбивств в"язнів у концтаборах "Майданек", "Собібор" і "Треблінка". Сам І. Дем"янюк заперечує свою провину.

Оглядачі говорять, що суд над І. Дем"янюком в Німеччині має виправдати Центр із розслідувань нацистських злочинів в очах критиків. З кожним роком достовірність знайти і притягнути до відповідальності живого учасника нацистських злочинів стрімко знижується. Останній великий процес над нацистським злочинцем відбувся у ФРН 16 років тому.

Крім того, у грудні Центр "мисливців за нацистами" святкуватиме 50 річницю заснування. "Ми дуже раді, що можемо у цей ювілейний рік повідомити про такий успіх", - сказав керівник К. Шрімм, повідомляє Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Українця підозрюють у вбивстві тисяч євреїв (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі