субота, 15 серпня 2009 16:32

Українців знову лякають доларом по 10 гривень

Українців знову лякають доларом по 10 гривень

До кінця серпня курс долара збережеться на рівні 8,30-8,50 грн, а у вересні-жовтні може піднятися до 10 гривень. Такий прогноз оприлюднив фінансовий експерт Ерік Найман. "Я очікую, що межа поточної девальвації буде не вища за 10 гривень за долар. Швидше за все... курс до кінця серпня стабілізується на поточних рівнях 8,30-8,50", - сказав він.

Подальша ж ситуація, на переконання економіста, залежить від дій Національного банку та Міністерства фінансів.

"Як тільки закінчиться той вал гривні, яка пройшла через бюджет, а за моїми оцінками, він вже зараз повинен добігати кінця, Національний банк буде агресивнішим і стабілізує офіційний курс, напевно, на рівні десь 7,85, а готівковий залишиться на рівні 8,30-8,50 грн", - переконаний Найман.

Він також пояснив, чому чекає на серйозну девальвацію гривні восени. "Мінфіну потрібно буде погашати порядка 5 мільярдів гривень ОВДП (облігацій внутрішньої позики) у вересні-жовтні, велика частина з яких була надрукована в травні. Тому не зможуть вони зупинитися. Цей паровоз неможливо зупинити, тому що інакше почнуть страждати політичні рейтинги й імідж", - пояснив експерт.

В той же час, він сподівається, що в Україні не повториться ситуація, що мала місце в 1998 році в Росії, і девальвація не досягне рівня 30 і більше гривень за долар. "Мені поки це може наснитися лише в страшному сні, й тоді тут буде безробіття 25%, божевільна злочинність, бандитизм, аж до можливої риски розвалу держави. Тому я сподіваюся, що до цього не дійде, виходячи зі звичайних людських понять. Ну, і найголовніше - просто не встигнуть за півроку довести до такої ситуації", - додав Найман.

Нагадаємо, у п"ятницю, 14 серпня, курс гривні на міжбанківському валютному ринку почав зростати.

Втім, цьому передували кілька днів стрімкого обвалу української валюти, внаслідок якої курс долара на готівковому та міжбанківському ринках перевищив позначку 8,40 гривні, а курс євро наблизився до 12 гривень.

За матеріалом Zaxid.net

Зараз ви читаєте новину «Українців знову лякають доларом по 10 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі