пʼятниця, 22 квітня 2011 11:20

Спецтема: Великдень

Українців просять не зловживати під час свят алкоголем

Українців просять не зловживати під час свят алкоголем

В останні дні Великого Посту, після якого християни починають святкувати Великдень, дієтологи попереджають про небезпеку різкої зміни раціону.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України в п'ятницю, рекомендацій дієтологів особливо слід дотримуватися людям з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.

"Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров'я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення", - йдеться в повідомленні.

"Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення Посту. Тому помірне, поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім, без винятку", - попереджає МОЗ.

Дієтологи радять утриматися від надмірного вживання їжі, не намагатися з'їсти більше за допомогою лікарських засобів.

"Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, який суттєво зменшується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження", - йдеться в повідомленні.

Крім того, медики рекомендують вживати за святковим столом не більше 200 гр. м'яса, не більше одного яйця, а звернути увагу на фрукти і овочі, які містять харчові волокна.

Особливо дієтологи просять християн бути обережними при вживанні алкоголю.

"Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов'язані з алкогольним сп'янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після Посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної" , - підкреслює МОЗ.

Дітям, підліткам, літнім людям та хворим дієтологи рекомендують взагалі утриматися від тваринної їжі, а тим більше від алкоголю протягом перших днів.

"Додання риби та м'ясних продуктів у пісні страви, які стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно та спиратись на відсутність несприйняття тих чи інших продуктів харчування", - йдеться в повідомленні.

"Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Тим не менш, якщо ви страждаєте хронічними хворобами, то варто обговорити з вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти. Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, причинити шкоду. Достатня та збалансована дієта вкрай необхідна всім людям для збереження здоров'я та попередження таких небезпечних хвороб, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, цукровий діабет, злоякісні пухлини та багато інших. Знати про це та будувати свій харчовий раціон на розумних обмеженнях необхідно для підтримки якісної і тривалого життя ", - резюмує МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Українців просять не зловживати під час свят алкоголем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі