понеділок, 24 січня 2011 09:43

Українців агітують записуватися росіянами заради російської мови

Українців агітують записуватися росіянами заради російської мови

Регіонали та комуністи агітують російськомовне населення під час всеукраїнського перепису 2012 року записатися росіянами.

Як пише газета "Сегодня", таким чином політики сподіваються "вибити з рук націоналістів аргумент про українців як єдину державотворчу націю".

"В останні роки дані перепису-2001 активно використовувалися і в гуманітарних дискусіях: так, націоналісти наполягали на панівних позиціях української мови, тому що 77% громадян назвали себе українцями", - зазначає видання.

"Треба пояснювати людям, що якщо вони стоять на позиціях захисту російської мови, то повинні зробити щось для цього", - прокоментував депутат від КПУ Євген Царьков.

"Наприклад, на підставі того, що за підсумками перепису-2001 Одеську область назвали україномовною, в Одесі за Ющенка залишилося всього дві російські школи! Втім, після 5-7 років українізації, коли українська мова стала викликати відторгнення, я думаю, роз'яснювати особливо і не потрібно", - додав комуніст.

У свою чергу, нардеп-регіонал Олег Царьов вважає інакше: "Сенсу немає. Можна записатися хоч турками, але якщо буде така політика, як за Ющенка, нічого не допоможе. Тому треба просто домогтися того, щоб російська стала другою державною".

Під час перепису-2012 українців питатимуть також про рівень доходів. Ця новина, озвучена днями прем'єром Миколою Азаровим, несподівано підірвала інформаційний простір: багато хто вирішив, що таким чином податкова хоче проконтролювати доходи громадян. Утім, як пояснили політики, для прогнозування споживчого ринку важливо знати самооцінку громадян, хто до якої категорії споживачів себе відносить.

Зауважимо, що громадяни мають право не пускати інспекторів, які проводять перепис населення, - це справа суто добровільна. Вас можуть запросити до спецпункту, а якщо ви і туди не прийдете, то ваші відкриті дані можуть взяти в ЖЕКу.

Зараз ви читаєте новину «Українців агітують записуватися росіянами заради російської мови ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі