пʼятниця, 05 лютого 2016 15:00

Українці зрозуміли, що росіяни їм не друзі - соціолог

Українці зрозуміли, що росіяни їм не друзі - соціолог
Олексій Антипович Фото: gazeta.dt.ua

Більшість українців негативно ставляться до Російської Федерації.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів соціолог Олексій Антипович.

"Нині понад 60% українців негативно сприймають Росію як державу і більше 70% погано ставляться до Володимира Путіна", - повідомив він.

Експерт вважає, Революція гідності, анексія Криму і війна з Росією на Донбасі призвели до зміни поглядів у суспільстві.

"Навіть прихильники слов'янської єдності і радянського минулого побачили, що на Сході нас не чекають, вони нам не друзі і треба йти до Європи. Вступ України до НАТО підтримує кожен другий українець. Думають, це може захистити нас від війни. Третина ж досі проти через віру в радянські "страшилки" про альянс", - зазначає Антипович.

"З кінця 2013 року половина українців вже готові були до вступу в Євросоюз. Власне, Євромайдан і почався з протесту громадян проти розвороту в бік Росії. Хоча тоді третина населення все ж не підтримувала вступ у ЄС. У 2014 році показники лишалися на цьому ж рівні. Ситуація змінилася торік. Підтримка Євросоюзу зросла на 10 відсотків", - додає експерт.

При цьому в Україні існують значні регіональні відмінності у ставленні до Російської Федерації та Європейського Союзу.

"Захід, центр та північ України однозначно підтримують вступ до НАТО і ЄС. На півдні і сході щодо вступу в НАТО голоси розділилися майже порівну. На півдні більшість — за євроінтеграцію. Східна Україна, зокрема Харківська область та підконтрольна Києву частина Донецької та Луганської, залишається орієнтованою на Росію", - наголосив соціолог.

Нагадаємо, за результатами соціологічного опитування групи "Рейтинг" більшість українців підтримали б на референдумі вступ до Євросоюзу. 47% хотіли б бачити Україну в НАТО.

Ще у квітні позаторік 43% українців, в разі референдуму, голосували б проти приєднання до НАТО, за були всього 34%.

Зараз ви читаєте новину «Українці зрозуміли, що росіяни їм не друзі - соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі