Ексклюзиви
середа, 25 березня 2020 18:12

Українці втрачатимуть роботу: до чого призведе тривалий карантин

Українці втрачатимуть роботу: до чого призведе тривалий карантин
Карантин продовжили ще на місяць. Фото: УНІАН

Сьогодні в уряді продовжили карантин ще на місяць. Також розширили режим надзвичайної ситуації на територію всієї України. Так намагаються уникнути швидкого поширення коронавірусу серед населення.

Gazeta.ua дізналася в експертів, що це означає для українців та які наслідки матиме для держави.

Володимир Ар'єв, народний депутат України:

"Головне - не плутати надзвичайний стан, який запроваджує президент України і затверджує ВР, і режим надзвичайної ситуації. Її вводять для посилення протиепідемічних заходів. Усі державні служби тепер працюватимуть на подолання епідемії, при цьому прав та свобод громадян не обмежують. Від українців вимагатимуть лише дотримуватися правил карантину і виконувати настанови МОЗ, щоб не допустити масового поширення вірусу. Проте жорсткі заходи карантину несуть ризики і для держави, і для людей. У більшості запас міцності є лише на місяць. Невідомо, за які ресурси жити далі. Навіть якщо із 24 квітня всі вийдуть на роботу, то до зарплати треба проіснувати ще. Крім того, не продумано, як зараз бути фермерам та селянами. Вони просто не мають можливості закупити потрібні посівні культури. Продовження карантину - правильне рішення, але уряд абсолютно не готовий до боротьби з наслідками".

Андрій Новак, економіст:

"Тривалий карантин продовжить негативні процеси в економіці України. Таке ж чекає й на інші країни, де подібна ситуація. Значно зменшаться обороти виробничих, торговельних, логістичних процесів. Фактично зупинено ресторанний та туристичний бізнес. З початку карантину була певна девальвація гривні, проте є надія, що далі вона не рухатиметься. Насамперед на це впливає менший попит на валюту. Прості українці й підприємці розуміють, що їм потрібно десь брати кошти, за щось жити. Тому активно обмінюють валютні заощадження в гривні. На банки та страхові компанії надзвичайна ситуація ніяк не вплине. Установи не мають жодних обмежень. Вони працюють у звичайному режимі як у безготівковому, так і готівковому форматах".

Олександр Сергієнко, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста":

"Ми не знаємо точної кількості інфікованих, бо немає тестів хорошої якості. Ті цифри, які зараз називають офіційними, є дуже приблизними. У такій ситуації немає іншого виходу, крім продовження карантину. Допоки медиків усім не забезпечать і вони не будуть готові до великої кількості хворих, варто дотримуватися обмежень. Це єдиний вихід вберегтися від вірусу. Зрозуміло, що ми не можемо вічно ховатися, бо це удар по країні. Особливо втратять місцеві бюджети - через скасування податку на землі та ПДФО. Влада не продумала усіх моментів, тому ризикуємо. Поки не буде точно окреслено коло заражених та сплановано заходи лікування, країна не зможе піднімати економіку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ставати на облік у разі безробіття треба дозволити онлайн - Нестор

Михайло Басараб, політолог:

"Те, що надзвичайну ситуацію розширили на всі області і продовжили карантин, означає, що пандемія - справді не жарти. Коронавірус небезпечний. Такі заходи спричинять тяжкі наслідки, зокрема в соціально-економічному житті країни. Бізнес довгий час не функціонуватиме, частина людей втратить роботу. Не зрозуміло, яка ситуація буде на валютному ринку. Рівень промислового розвитку падатиме. Усю увагу буде сфокусовано на фінансуванні медичної, соціальної та військової сфер. Важливо, щоб держава впоралась із цим викликом. Зараз головне - зменшити поширення вірусу, щоб не було багато хворих, які потребуватимуть госпіталізації, інакше почнеться колапс. Але слідом буде проблема безробіття, зросте рівень злочинності, впаде економіка. Тому другорядні урядові питання краще відкласти, а всі сили направити на боротьбу з недугою і наслідками".

Олександр Охріменко, голова Українського аналітичного центру:

"Продовження карантину та режим надзвичайної ситуації абсолютно недоречні, немає логіки. Економіку України вбивають, бізнес стоїть, а масок чи апаратів штучної вентиляції легень досі немає, лікарні нормально не працюють. Таке враження, що влада просто імітує боротьбу з пандемією, але реально нічого не зроблено. Натомість люди залишаться без грошей та роботи. Більшість українців не отримають зарплати за березень та квітень, і хто знає, як далі буде. Банки почали обмежувати ліміти на кредитках. Розуміють, що люди наберуться боргів, а віддавати їм не буде чим. Торгівля впаде, дрібні фірми банкрутують і навряд поновлять роботу. За даними Торгово-промислової палати, 700 тис. підприємств уже закрилися, 4 млн українців не працюють. Єдине, що виграє на обмеженнях, - це тіньова економіка. З'явиться купа всього нелегального: ліки, розважальні заклади, торгівля".

Кабмін 25 березня посилив обмежувальні заходи, спрямовані на запобігання поширенню в Україні коронавірусу. Постанова, ініційована міністром охорони здоров'я України Іллею Ємцем, передбачає дозвіл на примусове обстеження та госпіталізацію людей із підозрою на COVID-19.

Зараз ви читаєте новину «Українці втрачатимуть роботу: до чого призведе тривалий карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути