пʼятниця, 18 липня 2008 08:14

Українці стали менше ходити до аптеки

Українці стали менше ходити до аптеки

Споживчий аптечний кошик українців за незначний відрізок часу зріс на 34-36%.

Про це на прес-конференції у Києві повідомив голова Національної ради з питань охорони здоров"я населення при Президентові України Микола Поліщук.

Він наголосив, що таке зростання відбулося не за рахунок кількості спожитих медикаментів, а за рахунок купівлі дороговартісних імпортних ліків – понад 30-50 гривень.

"За більших витрат на медикаменти населення України стало їх (ліки) менше споживати", – зазначив М.Поліщук. На його думку, цю ситуацію породив міф про те, що імпортні ліки є ефективнішими та якіснішими на відміну від вітчизняних.

Натомість, за словами М.Поліщука, "ніхто не довів, що це неякісні препарати, та й ліки, які надходять до України навіть з цивілізованих країн Євросоюзу, не завжди діють краще".

Він висловив упевненість, що сьогодні в Україні ведеться "агресивна політика наступу на людей, щоб збільшити обсяги продажу лікарських засобів зарубіжних фармфірм і витіснити з фармацевтичного ринку України вітчизняного виробника".

М. Поліщук повідомив, що нині в Україні обсяг продажу медикаментів становить 2 млрд. доларів на рік. "Якщо обраховувати в упаковках, з них 64% становлять медикаменти українського виробництва, а 36% - імпортні препарати. Проте щодо цінової політики, то тут усе навпаки - понад 70% припадає на імпортні медикаменти", – наголосив М.Поліщук.

Він вважає, що при раціональному використанні ліків в Україні населення могло би зекономити понад 1 млрд. доларів.

М. Поліщука непокоїть те, що реальний вплив на призначення лікарем медикаментів мають фармацевтичні кампанії, які ведуть агресивну маркетингову політику, і люди самі собі призначають і приймають ліки за рекомендаціями фармкомпаній через телевізор, радіо і пресу.

"Сьогодні наше населення найбільше споживає ліків від того, що, хоч і "пучить живіт, але можна їсти і пити будь-що", бо є таблетка, яка вас потім врятує. Натомість, споживання ліків від серцево-судинних хвороб, які лідирують у структурі смертності, - лише на третьому місці", – заявив голова Нацради з питань охорони здоров"я.

"У нас відсутній контроль над споживанням ліків та відсутній контроль впливу ліків на здоров"я людини. Ми чи не єдина країна у світі, яка не має формулярної системи ліків", – зауважив М.Поліщук.

На його переконання, сьогодні у системі охорони здоров"я мають бути введені формуляри та протоколи лікування.

"Люди повинні знати, що вони приймають, а медики - як діють призначувані ними ліки. Коли МОЗ введе формуляри, воно буде відслідковувати продаж медпрепаратів, ефективність дії і споживання населенням", – сказав М.Поліщук, зауваживши, що тоді українці будуть витрачати менше коштів на неякісні медикаменти і більше споживати ефективні ліки, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Українці стали менше ходити до аптеки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі