понеділок, 01 червня 2009 15:13

Українці переплатили за комунальні послуги 409 мільйонів

Українці переплатили за комунальні послуги 409 мільйонів

У квітні населення вперше з вересня заплатило за послуги ЖКГ більше, ніж потрібно. Завдяки цьому загальний борг перед комунальниками скоротився на 409 млн грн. Теплоенергетики пояснюють збільшення оплати закінченням опалювального сезону і, як наслідок, зниженням нарахувань, що дозволило споживачам частково погасити заборгованість.

Найефективнішим заходом, що сприяє зростанню платежів, залишається конфіскація майна на суму боргу через суд.

Рівень оплати населенням послуг ЖКГ в квітні виріс майже на 29 процентних пунктів - до 120,5%, тоді як ще в березні громадяни змогли заплатити лише 91,9% нарахованих сум, повідомили в п"ятницю, 29 травня, в Держкомстаті. Квітнева переплата у розмірі 409 млн грн стала першою з вересня 2008 року і дозволила скоротити борг, сформований в I кварталі, на третину - до 1,046 млрд грн.

Збереження боргу пояснюється тим, що в січні-квітні споживачі розрахувалися за опалювання, електроенергію, газ, холодне і гаряче водопостачання, водовідведення, вивіз сміття, утримання прибудинкових територій і ліфтів на 90,5%. Загальний борг в галузі склав 9,72 млрд грн.

Найбільші переплати в квітні були за газ (+51,8%), гаряче водопостачання і централізоване опалювання (+34,7%). Менше потрібного населення заплатило за вивіз сміття (-20,9%) і холодне водопостачання (-13,5%). З 27 регіонів в квітні не змогли повністю провести обов"язкові платежі тільки жителі Севастополя (сплачено 88,8% від нарахованих сум), Волинської області (91,3%) і Києва (96,6%). А більше потрібного за чотири місяці заплатили в Тернопільській, Львівській і Закарпатській (100,4-104%) областях.

Учасники ринку ЖКГ пояснюють збільшення платежів завершенням в середині квітня опалювального сезону. "У населення різко зменшилися суми нарахувань (на 36%), що дозволило споживачам почати розраховуватися за борги, що накопичилися з минулого сезону, - зазначив керівник львівського теплокоммуненерго (ТКЕ) Ігор Марчак.- Крім того, люди побоюються судових санкцій по відношенню до злісних неплатників. Ми не побоялися скористатися схемою, що вже діяла в Івано-Франківську, - судові виконавці конфісковують майно неплатників на суму боргу".

Один з учасників ринку, що побажав залишитися неназваним, повідомив, що іноді ТКЕ йдуть на радикальніші заходи: "У деяких західних областях, щоб не доводити справу до судових розглядів, у боржників відбирають як заставу паспорти або цінні речі і повертають тільки після повного погашення заборгованості".

Вирішення питань за допомогою судів підтвердив і керівник закарпатського ТКЕ Арсеній Блащук. "Нам іноді доводиться звертатися до послуг судових виконавців у разі злісних неплатежів, але отримати свої гроші з використанням такої схеми важко - за конфісковане майно ще треба виручити гроші, - сказав Блащук.- Люди самі стали відповідальніше ставитися до оплати - ніхто не хоче залишитися без води і тепла".

У інших областях з низькими показниками розрахунків не поспішають вдаватися до судових санкцій. "Область розраховується за теплову енергію на 60-70%, місто - на 80%. Хоча навантаження нарахувань спало, людям все ще важко розраховуватися з боргами через високі тарифи, особливо в області. Але ми продовжуємо вести роз"яснювальну роботу і поки не збираємося конфісковувати у неспроможних людей їх мізерне майно", - пообіцяв директор полтавського ТКЕ Леонід Братіков.

За матеріалом КоммерсантЪ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Українці переплатили за комунальні послуги 409 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі