неділя, 22 червня 2008 11:42

Українці не мають уявлення, що таке туберкульоз

Переважна більшість українців не має уявлення про симптоми туберкульозу, що призводить до більш пізньої діагностики й складнішого лікування.

Про це заявив в інтерв"ю "Дзеркалу тижня" головний фтизіатр Києва Леонід Турченко. За його словами, виявити ранні стадії хвороби нерідко нездатні навіть лікарі.

"Дослідження, проведене в Києві, Донецьку та інших містах, показало, що 70% населення практично не має уявлення, що таке туберкульоз", - розповів головний фтизіатр столиці України.

Причиною поганої поінформованості населення, на його думку, є відсутність державної просвітницької діяльності на цю тему.

"Сьогодні не існує ефективних санітарно-просвітницьких засобів, які б могли донести до людей украй важливу для них інформацію. Інформування населення - найслабша ланка, яка сьогодні не фінансується", - вважає Турченко.

Подібний стан справ призводить до пізнішої діагностики, при якій не тільки складніше лікувати пацієнта, але й він сам становить загрозу для довколишніх. "По медичну допомогу часто звертаються ті, у кого захворювання вже в розпалі — зараз у Києві кожного другого інфікованого виявляємо з бактеріовиділенням", - наголосив фтизіатр.

При цьому, додав він, навіть звернення до лікаря-терапевта не завжди гарантує своєчасну і якісну діагностику. "Лікарі загальної практики теж, на жаль, не завжди знають, якими є ранні симптоми захворювання на туберкульоз", - відзначив Турченко.

За рівнем смертності від туберкульозу Україна посідає перше місце в Європі. Кількість хворих на туберкульоз в Україні щорічно зростає на 38–40 тисяч. У 2007 році захворюваність, за даними довідника МОЗ "Туберкульоз в Україні", становила 79,8 на 100 тис. осіб, а смертність - 22,6, тоді як у Німеччині ці показники дорівнюють відповідно 8,00 і 1,00, в Італії - 7,00 і 1,00, в США - 5,00 і 0,52, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Українці не мають уявлення, що таке туберкульоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі