пʼятниця, 05 березня 2021 12:46

Україна зробила крок до запуску супутника зі SpaceX Маска

Україна зробила крок до запуску супутника зі SpaceX Маска
Нардеп Дмитро Наталуха: "Завершився черговий етап перемовин зі SpaceX щодо запуску українського супутника". Фото: daily.rbc.ua

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку за участі Державного космічного агентства завершив черговий етап перемовин зі SpaceX щодо запуску українського супутника.

Про це у Facebook повідомив голова Комітету, народний депутат Дмитро Наталуха.

За його словами, перемовини тривали з грудня 2020 року.

"Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені, і Україна відтепер має можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією", – повідомив Наталуха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX запустить український супутник. Ціна контракту — $1 млн

Комітет провів нараду з новопризначеним головою Державного космічного агентства Володимиром Тафтаєм і представниками Конструкторського бюро "Південне", щоб повідомити нове керівництво ДКА про стан виконання цього проєкту та про досягнуті умови домовленостей зі SpaceX.

"КБ "Південне" може вже до кінця цього тижня підписати контракт, Мінстратегпром має підготувати необхідні документи для авансування і сфокусуватися на остаточному розв'язанні тих технічних проблем, які ще лишилися для запуску", – додав нардеп.

"Якщо всі технічні перешкоди будуть подолані, й профільне міністерство все зробить вчасно, супутник справді запустять у рік 30-річчя незалежності України", – підсумував Наталуха.

Про плани запустити власний супутник для моніторингу геопросторових даних президент Володимир Зеленський заявив 19 лютого. Доки це не зроблять, Державне космічне агентство має укласти угоди, щоб отримувати дані із супутників партнерів.

Зараз ви читаєте новину «Україна зробила крок до запуску супутника зі SpaceX Маска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі