четвер, 22 січня 2009 08:41

Україна відзначає 90-річчя Дня Соборності

Україна відзначає 90-річчя Дня Соборності

22 січня – День Соборності України. Це свято відзначається в Україні щороку в день проголошення Акту возз"єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

У Києві цього дня за участю керівництва країни відбудуться святкові заходи - церемонії покладання квітів до пам"ятника українському поетові Тарасу Шевченку й політичному діячеві Михайлу Грушевському. Потім у Київському міському будинку вчителя пройдуть урочисті збори з нагоди Дня Соборності (раніше там знаходилася Центральна Рада).

Аналогічні акції пройдуть у регіонах України. Зокрема, в Києві рано-вранці почнеться акція, присвячена Дню Соборності України. Учасники акції створять живий ланцюг через міст Патона і символічно з"єднають береги Дніпра. Організатор - братство козацького бойового звичаю "Спас".

Цього ж дня президент України Віктор Ющенко відвідає місто Батурин (Чернігівська обл.) для участі в заходах на території Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця".

День Соборності затверджено у 1999 році указом президента, враховуючи політичне й історичне значення об"єднання Української народної республіки (УНР) й Західно-Української народної республіки (ЗУНР) у 1919 році для створення єдиної соборної української держави.

22 січня 1918 року у Києві було підписано IV універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною й незалежною державою. А 1919 року цього ж дня на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

Століттями розірваний український народ визволився з неволі – Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австоро-Угорської імперій – і возз"єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт возз"єднання, злуки двох Україн був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності тоді не було. "Безпорадність проводу впливала на загальний настрій, - писала сучасниця тих подій, історик Наталя Полонська-Василенко. - Україна, затиснута між двома потужними силами - Антантою з півдня і більшовизмом з півночі, - не мала сил для боротьби. Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою подія, яка мала велике ідейне значення: свято Соборності України. 22 січня 1919 року на Софійській площі проголошено злуку УНР і ЗУНР... Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо".

"Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об"єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу", — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув"язнили в радянському концтаборі), пише "Народний оглядач".

22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.

22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий ланцюг" від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

А в 2008 році 22 січня відбулася виставка, присвячена Дню Соборності. На ній можна було побачити результати акції колективного вишивання "Рушник національної єдності", в якій брали участь понад тисяча осіб віком від 6 до 80 років з усіх регіонів України, а також з української діаспори в Польщі. В цілому з травня 2007 року відбулося 39 "колективних вишивань" в всіх регіонах України. За цей час рушник "проїхав" понад 50 тис км, првідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна відзначає 90-річчя Дня Соборності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі