вівторок, 29 квітня 2008 14:28

Україна стала жертвою власного успіху

Україна стала жертвою власного успіху

Кореспонденти часопису FT у Києві Стефан Вагштил та Роман Олеарчик з власних спостережень пишуть, що споживачі, які ще нещодавно не роздумуючи витрачали гроші на розваги, тепер ледве зводять кінці з кінцями, аби купити продовольчі товари. Часопис твердить, що в той час, як інфляція знову стає загрозою номер один для економік світу, Україну вона б"є особливо відчутно. За інфляції 26 відсотків річних, стрибок цін на споживчому ринку за минулий місяць був найвищим у Європі, а також серед найбільших у світі, звичайно не беручи до уваги лише такі проблемні регіони, де інфляція взагалі зашкалює, як от Зімбабве. Серед стабільних економік лише Венесуела має вищий показник- 29 відсотків

Файненшл Тамс твердить, що у Східній Європі звичайно Україна не одна, але цифри дещо менші - висока інфляція в нових членів ЄС: балтійські країни - від 11 до 17, Болгарія - 14 відсотків. В Росії, найбільшої економіки регіону - 13. Таким чином, країни регіону з високою інфляцією, і особливо Україна, постали перед проблемою зростаючих цін на продовольство та енергоносії. І звичайно внутрішній економічний розвиток додає олії до вогню.

Кореспонденти часопису твердять, що до певної міри Україна - жертва власного успіху, адже висока інфляція є побічним продуктом швидкого економічного зростання, незважаючи на політичні конфлікти. Разом з економічним зростанням, в Україні видають більше кредитів, починаючи з 2004 року, щороку цей показник зростає на 50 відсотків.

Файненшл Таймс каже, що економічне зростання послабиться цього року до десь 5 - 5 з половиною відсотків, і інфляція сповільниться в другій половині року. Але все ж таки закінчити рік вона може на позначці 20%, що є набагато завишеним від офіційно прогнозованого рівня 9,6.

В іншій статті FT пишуть, що крок Києва скасувати обмеження на експорт зерна з полегшенням зустріли у світі. У четвер ціна на зерно впала до найнижчої позначки за півроку після оголошення України, одного з найбільших експортерів.

Повернення України на глобальний ринок, веде далі Файненшл Таймс, з"явилось разом з прогнозами непоганих врожаїв в таких хлібних регіонах, як басейн Чорного моря, Канада та Європейський Союз. Аналітики тепер кажуть, що найгіршого сценарію щодо цін на пшеницю, наразі уникнули. Однак, ціна на пшеницю залишається на 70 відсотків дорожчою, ніж рік тому, і набагато вище історично-середнього рівня у 3 - 4 долари за бушель, сообщает BBC.

Зараз ви читаєте новину «Україна стала жертвою власного успіху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі