вівторок, 25 березня 2008 14:26

Україна стала центром сурогатного материнства для ЄС

Україна стала центром сурогатного материнства для ЄС

Раніше європейки їздили до Голландії, щоб зробити аборт, а сьогодні багато хто їде до Східної Європи, щоб завагітніти або знайти сурогатну матір для своєї дитини. Все частіше бездітні пари із Західної Європи їдуть до України.

Зараз у наший країні діють 20 спеціалізованих клінік, де не тільки проводять необхідні обстеження, приймають пологи, але і допомагають знайти сурогатну матір, донора яйцеклітин. Тут ці послуги обійдуться у декілька разів дешевше, ніж у всьому світі – українки, на жаль, шукають можливості заробити.

Сьогодні клініки пропонують "сировину", яка коштує дорожче, ніж золото. За $300 вони здобувають у донорів яйцеклітини, вартість на світовому ринку яких коливається між $4 і 5 тис. При цьому вони забезпечують майбутнім батькам переліт і місце в готелі.

В Україні такий "бізнес" цілком законний, в той час, як в Германії, наприклад, подібна практика заборонена. Згідно резолюції Європарламенту, людські клітини можуть бути пожертвувані тільки добровільно і безоплатно. Про заборону "комерційного" сурогатного материнства мовиться і в Брюссельській декларації Усесвітньої медичної асоціації (1985 р.).

В Україні немає офіційної статистики. Дізнатися, скільки дітей народилося за допомогою сурогатних мам, взагалі неможливо – центри або посилаються на лікарську таємницю, або говорять, що після народження дитини знищують всі документи.

За деякими даними, через клініки репродукції проходять більше 100 сурогатних матерів щорічно. Одна з реклам свідчить: "Програма "Право на життя" шукає жінок у віці від 20 до 30 років для сурогатного материнства. Оплата: від $3500".

Сурогатна мати – жінка, яка виносила і народила штучно зачату дитину. Статеві клітини для зачаття беруться у генетичних батьків. Якщо один з батьків або обидва – безплідні, то клітини дають донори.

В Україні щорічно здається декілька тисяч яйцеклітин. Так, "потреба по всьому світу росте, відрегульована торгівля процвітає". Тільки Великобританія імпортувала і, відповідно, експортувала минулого року більше 400 людських ембріонів. За оцінками медиків, потреби Німеччини складають від 500 до 1 тис. яйцеклітин щорічно.

До речі, бувають випадки, коли сурогатна мати може відмовитися віддати дитину її "батькам", але в той же час і "батьки" можуть відмовитися забирати дитину. Такі випадки трапляються, коли малюк з"являється на світ хворим, або сурогатна мати народжує двійнят або трійню, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Україна стала центром сурогатного материнства для ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі