четвер, 29 травня 2008 17:46

Україна: "Перемога Діми Білана - результат фальсифікацій"

Перемога російського виконавця Діми Білана на конкурсі "Євробачення-2008", що проходив 25 травня в Бєлграді, є результатом фальсифікацій. Про це заявив виконуючий обов"язки голови Національної телерадіокомпанії України Василь Ілащук.

"Вже після другого півфіналу до нас підходили і говорили, щоб Україна готувала Палац спорту і вареники - перше місце росіянина було для всіх шоком. Я особисто не знаю жодної людини, яка б проголосувала за Білана. Дзвонив на Балкани на національні канали. Там проводили опитування на вулиці після оголошення результатів, і не було жодної людини, яка б проголосувала за Росію", - сказав Ілащук в інтерв"ю газеті "Україна молода".

"За бали відповідають комунікаційні компанії. На Україні також результат був сфальсифікований", - підкреслив Ілащук.

У свою чергу, перший віце-президент української Національної телерадіокомпанії Роман Недзельський заявив, що має намір подати до суду на російський державний канал "Росія", який по супутнику транслював конкурс на Україну. Як повідомляє "Новий регіон", Недзельський підкреслив, що має намір вимагати позбавлення "Росії" ліцензії на телевіщання в Україні.

Нагадаємо, що результати голосування у відбірковому турі також бралися під сумнів. Учасниця конкурсу від України співачка Ані Лорак заявляла тоді, що ніхто не зміг її переконати в правдивості підсумків голосування. "Я не хочу грати в політику. Я творча людина, і перемагати повинні музика, мистецтво... Я шукатиму ті місця, де мене поважатимуть і любитимуть", - цитувала тоді заяву Ані Лорак українська газета "Завтра".

Про фальсифікацію підсумків відбіркового туру говорили і в Росії. Як йдеться на російському сайті конкурсу, в нечесних виборах організаторів російського етапу "Євробачення-2008" звинуватила нижньогородськая група "Aero".

Цікаво, що тема фальсифікацій спливає майже після кожного конкурсу "Євробачення", що існує вже з 1956 року. Зацікавлені сторони і країни вже традиційно звинувачують один одного в підтасовуваннях результатів голосування.

Зокрема, встановлено, що в 1968 році результати фіналу "Євробачення" були насправді фальсифіковані. Як виявився при розслідуванні, результати були підтасовані за наказом диктатора Франка. Тоді перемогу в конкурсі з перевагою в один бал взяла іспанка Масіель. Франко вважав, що перемога на конкурсі підніме репутацію Іспанії за кордоном.

Справжнім переможцем, що у результаті зайняв лише друге місце став Кліфф Річард, якому згодом так і не вдалося отримати перемогу на цьому конкурсі. Керівництво конкурсу цей факт так і не визнало.

У 2003 році підставою для сумнівів стали неправдоподібно низькі оцінки виступи російської групи "Тату", виставлені деякими країнами Євросоюзу. Тоді Перший канал, організуючий і транслюючий музичний конкурс "Євробачення" в Росії, офіційно заявив про своу недову результатам голосування під час "Євробачення-2003".

Аналлогичная ситуація повторилася і в 2005 році, коли представники білоруської співачки Наталії Подільської стверджували, що телефонне голосування за претендентів було явно сфальсифіковане, пише Compromat.ru.

Зараз ви читаєте новину «Україна: "Перемога Діми Білана - результат фальсифікацій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі