пʼятниця, 18 вересня 2020 19:37

Україна продовжує платити Росії за вивезення ядерного палива

Україна продовжує платити Росії за вивезення ядерного палива
Україна не може збудувати власне сховище. Фото: pexels.com

Щороку Україна платить Росії від $150 до $200 млн за зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Будівництва власного сховища затягують, повідомляють "Схеми".

За 18 років Україна витратила майже 1,5 млрд грн на реалізацію ідеї побудувати в Чорнобильській зоні відчуження власне сховище відпрацьованого палива з трьох українських атомних станцій.

Оператор українських атомних електростанцій НАЕК Енергоатом у 2017 році на тендері обрав генпідрядником будівництва "БК Укрбудмонтаж". Його власницею була Наталія Микитась. Вона дружина народного депутата Максима Микитася, колишнього президента будівельної компанії Укрбуд.

Генпідрядник раніше заяв про нестачу грошей. Для завершення будівництва Енергоатом оголосив новий тендер більш ніж на 650 млн грн. АМКУ виявив змову між "БК "Укрбудмонтаж" та Укренергомонтаж. Її підтвердив Антимонопольний комітет.

Тоді компаніям заборонили брати участь у майбутніх торгах протягом 3 років. Новопризначене керівництво Енергоатома провело перевірку виконання договорів і додаткових угод із Укрбудмонтажем та виявило багато порушень і зловживань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК перевіряє "Енергоатом" на предмет корупції

"Схеми" отримали акт перевірки. У ньому вказано, що за окремими договорами оплата становила понад 100% від контракту. Фактично роботи не виконали в повному обсязі. В Енергоатомі заявили, що порушення містять ознаки кримінальних і адміністративних правопорушень. Їх передали до НАБУ.

"Стратегічний об'єкт, який вже обійшовся державному Енергоатому майже у 1,5 млрд грн, потребує ще грошей для завершення його будівництва. У серпні Енергоатом оголосив новий тендер на роботи по завершенню будівництва на 656 млн грн. Це тривалий процес. А отже, це означає, що і в цьому році Україна продовжить платити Росії за вивезення з українських АЕС відпрацьованого ядерного палива сотні мільйонів доларів", – йдеться у розслідуванні.

Міністерство енергетики виступає за нові принципи формування пакетів лотів, які НАЕК Енергоатом та інші державні генерації виставляють на аукціони для продажу за двосторонніми договорами.

Зараз ви читаєте новину «Україна продовжує платити Росії за вивезення ядерного палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі