субота, 24 жовтня 2020 08:03

Україна офіційно відмовилася від ядерної зброї

24 жовтня 1991 року українські парламентарі ухвалили заяву Верховної Ради України "Про без'ядерний статус України". У заяві підтвердили намір країни не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Автор: Фото: news.24tv.ua
  Підписання договору про без'ядерний статус України
Підписання договору про без'ядерний статус України

У світі високо оцінили ту роль, яку відіграла Україна у збереженні та зміцненні міжнародного режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Всередині країни ці кроки сприйняли не однозначно.

Автор: Фото: news.24tv.ua
  Підписання договору про без'ядерний статус України
Підписання договору про без'ядерний статус України

"Процес ядерного роззброєння України було започатковано ще до того, як вона стала державою. Але не хочу чи не можу зрозуміти, що проголошений у Декларації намір і мав на меті сприяти відновленню незалежної державності України, реалізація якої була пріоритетом українського національно-визвольного руху", - говорив політичний діяч Юрій Костенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського розшифрували питання Будапештського меморандуму

Загалом значна частина політиків були прихильниками входження України до "ядерного клубу", тобто до кола країн які володіють ядерною зброєю. Вони вважали цю зброю універсальним інструментом захисту незалежності та територіальної цілісності держави. Суперечки з приводу відмови України від ядерного арсеналу велися майже всі роки з дня незалежності держави. Особливо гострі дискусії були під час криз безпеки, які пов'язані із зазіханням на суверенітет та територіальну цілісність нашої країни.

Автор: Фото: www.volyn24.com
  Підписання договору про без'ядерний статус України
Підписання договору про без'ядерний статус України

Проте чимало українців сприймали ядерну зброю як атрибут агресивної політики колишнього СРСР. Антиядерні думки підсилювалися свіжими спогадами про ядерну катастрофу на ЧАЕС. Також, люди розуміли, що країна не має можливостей для утримання такого ресурсу.

З листопаду 1991 року по квітень 1992 року 2883 тактичних ядерних заряди вивезли з України до Російської Федерації. Їх забрали без згоди Верховної Ради. Хоча саме вона мала виключні повноваження вирішувати питання без'ядерного статусу України, умови передачі цієї зброї до інших країн для її знищення чи подальшого використання. Хто прийняв таке рішення та забезпечив передачу зброї Росії, не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського нагадали Заходу про Будапештський меморандум

Україна все ще має технічний та науковий потенціал для відтворення ядерної зброї, але наразі повернення зброї буде не доцільним, за це країна може отримати жорсткі санкції від США.

Підписи лідерів Великої Британії та США стоять під Будапештським меморандумом 1994 року, тож українська влада чекає допомоги від цих країн.

Зараз ви читаєте новину «Україна офіційно відмовилася від ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі