вівторок, 08 грудня 2020 14:46

Україна має убезпечити себе на випадок запуску Північного потоку-2

Україна має убезпечити себе на випадок запуску Північного потоку-2
Олег Саакян: Росія хоче будь-що добудувати газопровід і довести, що може діяти сама всупереч санкціям. Фото: Reuters

Північний потік-2 вже став не стільки економічним, скільки символічним проєктом. Для усіх його учасників важливо не втратити обличчя.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Олег Саакян, 25 років.

"Росія хоче будь-що добудувати газопровід і довести, що може діяти сама всупереч санкціям. Німеччина ж намагається не піддаватись на політичний тиск з боку США, які критично ставляться до будівництва та закликають Берлін припинити його. У той же час навіть якщо Північний потік-2 добудують, він навряд зможе окупитись. Цього точно не станеться у найближчі роки. Берлін сподівається домовитись з адміністрацією нового американського президента Джо Байдена, знайти якийсь конструктивний підхід до реалізації цього проєкту. Але вже сьогодні у Німеччині відбувся частковий перехід на скраплений газ, транзит через Україну продовжується і паралельно будується газопровід з Норвегії в Польщу", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія усім набрехала" - експерт про Північний потік-2

За його словами, Північний потік-2 вже не так сильно загрожує енергетичній безпеці Європи. Але досі є небезпечним військово-політичним фактором для України.

"Ми повинні протидіяти цьому на 2 напрямках. 1-й – нарощувати власний видобуток газу. Маємо завжди враховувати, що через нестабільну позиції Росії наша транзитна труба може будь-якого дня лишитися пустою. Треба мати запаси. Також треба працювати на зовнішньому напрямку. Підтримувати контакти зі Сполученими Штатами, акцентувати увагу на небезпечності цього проєкту, щоб Вашингтон не вирішив зняти свої санкції. Ще потрібно налагоджувати контакти з німецькими політичними та бізнесовими елітами. Західні країни живуть за принципом демократії, там саме від позиції суспільства та бізнесу залежить перебування політика при владі. РФ завжди мала активне лобі серед німецьких підприємців, підкуповувала чиновників, маніпулювала суспільною думкою. Маємо протидіяти їй на цьому полі", - додає Олег Саакян.

5 грудня у водах Німеччини мало відновитись будівництво російського газопроводу Північний потік-2, який проходить до Європи в обхід України. Про це повідомляли російські ЗМІ. Того ж дня на місце будівництва у Балтійському морі нібито прибуло російське судно "Академік Черський". Баржа "Фортуна", яка теж мала бути задіяна в будівництві, не доплила до місця призначення. За кілька годин плавання вона повернулась у порт німецького міста Вісмар.

Зараз ви читаєте новину «Україна має убезпечити себе на випадок запуску Північного потоку-2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі