пʼятниця, 18 січня 2008 11:04

Угорські вчені навчилися розуміти емоції тварин

В Угорщині створена програма, яка допомагає аналізувати собачий гавкіт і краще розуміти емоції тварин.

Довгострокова мета учених - розробити спеціальний пристрій, який здатний перекладати собачий гавкіт на людську мову. На даний момент їм це вдалося на 43% - саме в такому об"ємі програма розпізнає емоції собак.

У експерименті взяли участь 14 собак, емоції яких вивчалися в шести ситуаціях: коли тварини залишалися наодинці, бачили м"ячик, гралися, билися, були на прогулянці або бачили незнайому людину.

В результаті експерименту стало ясно, що комп"ютер набагато точніше розпізнає емоції тварин, ніж людина. Людям самостійно вдалося проаналізувати собаче гавкотіння в 40% випадків, а програмі - в 43%. На цьому вчені не збираються зупинятися, в їх планах істотне удосконалення програми.

Можливо, що в майбутньому в продажу з"явиться пристрій для спілкування людей і собак. Особливо він буде корисне людям, у яких немає досвіду поводження з тваринами.

Напередодні американські вчені зробили не менш сенсаційну заяву, повідомивши, що навчилися управляти роботом за допомогою імпульсів мозку мавпи.

Очікується, що відкриття дозволить паралізованим людям встати на ноги за допомогою спеціальних протезів, які приводитимуться в дію під впливом імпульсів мозку людини.

Експеримент учених - досить цікавий. Спочатку двох макак-резус, натренованих американськими фахівцями, забезпечили електродами і датчиками. Після чого тварини повинні були ходити по біговій доріжці, а їхні імпульси із США передавалися до Японії - безпосередньо полутораметровому роботові вагою 85 кг.

Команди передавалися в лабораторію Кіото через Інтернет. Ученим вдалося примусити робота рухати ногами майже синхронно з макакою. Фахівці вважають: раз мавпі вдалося розворушити японського робота силою думки, це означає, шо і людина з часом зможе контролювати роботизований пристрій, повідомляє РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «Угорські вчені навчилися розуміти емоції тварин ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі