четвер, 06 грудня 2007 09:32

Угорщина об"єднає вісім країн для будівництва газопроводу в обхід Росії

Газотранспортний підрозділ угорської нафтогазової групи MOL запропонував об"єднати вісім газотранспортних компаній Центральної і Південної Європи в систему New Europe Transmission System (NETS), щоб узяти на вигідних умовах кредит на будівництво газопроводу Nabucco в обхід Росії.

MOL пропонує створити єдину NETS на території Угорщини, Словенії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Сербії, Румунії, Болгарії і Австрії. Метою об"єднання є підвищення капіталізації учасників, а також залучення коштів на міжнародних ринках капіталу на вигідніших умовах. Переговори зі створення NETS заплановані на початок 2008 року.

У російському "Газпромі" ніяк не прокоментували ініціативу угорської компанії. У разі створення NETS російській монополії доведеться обговорювати прокладання свого трубопроводу South Stream вже не з окремими країнами, а з впливовим консорціумом.

"Газпром" вже намагався співробітничати з MOL. У 2006 році російська монополія замовила компанії розробку проекту газопроводу "Південний потік" з Росії через Туреччину на Балкани і потім до Австрії і Італії. Але в листопаді 2007 року "Газпром" змінив первинні умови: газопровід пройде в обхід Туреччини, а розробляти його проект буде компанія South Stream, установлена разом з італійською Eni. Втім, при виборі будь-якого варіанту маршруту South Stream газопровід пройде через Болгарію.

Nabucco - проект будівництва газопроводу з Середньої Азії до Європи, який минатиме Росію. Його планується завершити до 2012 року, пише газета "Коммерсант".

 

Зараз ви читаєте новину «Угорщина об"єднає вісім країн для будівництва газопроводу в обхід Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі