вівторок, 10 квітня 2007 13:18

Угорці збираються звільнити центр Будапешта від радянських солдатів

У Угорщині набирає силу кампанія за перенесення з центру Будапешта пам"ятника радянським солдатам, загиблим в боях за місто під час Другої світової війни.

Референдум з цього питання має намір скликати Всесвітній союз угорців (The World Association of Hungarians). Представники організації стверджують, що їм вдалося зібрати більше 200 тисяч підписів, необхідних згідно із законом для організації плебісциту.

Монумент в пам"ять 80 тисячам солдатів Радянської армії, загиблих в битвах за Будапешт в кінці 1944 року, стоїть в самому центрі угорської столиці. Обеліск, увінчаний золотою зіркою, розташований на площі Свободи між телецентром і американським посольством.

"Ми хочемо добитися перенесення монумента. Підкреслюю, ми не хочемо, щоб його руйнували, - говорить Міклош Патрубані, голова Усесвітнього союзу угорців. - Ми не виступаємо проти радянських героїв, загиблих під час Другої світової війни. Проте ми хочемо, щоб в центрі міста розвивався угорський прапор, як це і було до того, як тут з"явився радянський пам"ятник".

Пам"ятник радянським воїнам кілька разів ставав об"єктом нападів угорських націоналістів. Останній раз він був пошкоджений під час антиурядових демонстрацій в Будапешті у вересні минулого року.

В угорському суспільстві неоднозначне ставлення до ролі Червоної Армії в роки Другої світової війни. Так, історик Кріштіан Унгварі вважає, що Росія має право вимагати, щоб пам"ятник залишився в центрі міста, проте він говорить, що називати радянських воїнів "визволителями" не зовсім коректно.

Угорщина залишалася союзником Німеччини майже до самого кінця Другої світової війни. Радянських військових вважають винними в скоєнні злочинів в останні місяці війни, зокрема згвалтувань, мародерства.

За даними угорських істориків, після війни дві тисячі угорців було депортовано в трудові табори на території Радянського Союзу. У 1956 році в Угорщині спалахнуло антикомуністичне повстання, яке було пригнічено радянськими військами.

Плани перенесення пам"ятника радянському воїнові-визволителеві обговорюється зараз і в Естонії, що викликало хворобливу реакцію в Москві, зокрема на офіційному рівні, повідомляє ВВС.
Зараз ви читаєте новину «Угорці збираються звільнити центр Будапешта від радянських солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі