Вчителька хімії довела шкоду улюбленої їжі більшості українських школярів. Про це пише Сегодня.
У дніпропетровській школі № 25 вчителька хімії разом з учнями вирішили провести незвичайний експеримент з улюбленою їжею школярів - чіпсами та сухариками. У якості піддослідних вибрали 12 гризунів.
Їх розділили на чотири групи: одних годували чіпсами, других - сухариками, третім у їжу насипали підсилювач смаку глутамат натрію (Е621), який виробники додають у ковбаси і у фастфуд, а четвертих годували зерновими, овочами та фруктами.
"Коли дітям кажеш, що чіпси шкідливі для здоров'я, вони все одно їх їдять, - стверджує вчитель хімії та основ здоров'я Тетяна Дейнега. - Я вирішила, що діти повинні побачити на власні очі, що буде відбуватися зі здоров'ям гризунів після вживання сухариків і чіпсів".
За словами Тетяни Дейнеги, щури, яких годували сухариками, на двадцятий день стали один за одним вмирати. Перед смертю вони осліпнули й облисіли. Пізніше експертиза показала - тварини померли від цирозу печінки, серйозного порушення травлення і сітківки ока.
"Печінка цих тварин стала жовтуватою. Це означає, що її клітини стали наповнюватися жировими крапельками і гинути", - пояснив кандидат ветеринарних наук Валентин Єфімов. Не кращий стан був і у тих щурів, які їли сухарі. Гризуни з третьої групи, їли їжу, приправлену глутаматом натрію, стали агресивними і залежними. І лише ті, хто харчувався зерном та овочами, почувалися чудово.
Після експерименту школярі повідомили, що чіпси і сухарики більше ніколи не будуть їсти.
"Мені дуже шкода щурів, але продукти, якими ми їх годували, вживають і люди, а людей мені шкода ще більше", - розповіла школярка Марія Каширіна.
Коментарі
10