середа, 23 січня 2008 08:20

Учені з"ясували, в якому положенні людина стає розумнішою

 Приймаючи горизонтальне положення, людина стає розумнішою, з"ясував австралійський нейрофізіолог.

"Горизонтальне положення дійсно впливає на працездатність мозку, - стверджує доктор Даррен Ліпніцький з Школи фізіології Австралійського національного університету. - Мої досліди показали: лежачи люди набагато легше справляються навіть з найскладнішими завданнями".

На прохання фізіолога 20 добровольців розгадували анаграми - складали слова з п"яти переплутаних букв. І при цьому спочатку стояли, а потім лежали. І виявилось, що, розвалившись на дивані, люди знаходили рішення набагато швидше. Причому вони, як правило, з"являлися в мозку раптово. І деяким навіть хотілося вигукнути: "Еврика!" Як Архімеду.

Нейрофізіологи з"ясували, що коли людина роздумує, зайнявши горизонтальне положення, то в її кров потрапляє велика кількість норадреналіну. Цей гормон виробляють надниркові залози. Він працює як нейромедіатор центральної нервової системи, підвищуючи пізнавальну здатність і увагу.

Проте учений не виключає і впливу комфорту: лежача людина спокійна, а отже, у неї більше сил для того, щоб зосередитися на рішенні конкретного завдання. Саме тому, наприклад, психоаналітики зазвичай радять своїм пацієнтам прилягти на кушетку, перш ніж завести лікувальну  бесіду.

Ділові питання теж, як з"ясувалося, краще утрясаються, якщо партнери по бізнесу напівлежать в кріслах, а не стоять на фуршеті з келихом вина. У першому випадку, як показує практика, продуктивність укладання операції збільшується майже на 10%, пише "Комсомольская правда".

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, в якому положенні людина стає розумнішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі