четвер, 21 лютого 2008 09:22

Учені з"ясували, що нічні жахи корисні для психіки

Учені з"ясували, що нічні жахи корисні для психіки
Природа снів завжди займала учених. Зазвичай дослідників цікавлять жахливі сновидіння, і це цілком обґрунтовано: саме у них відбиваються неусвідомлені страхи людей. Наука про сни, сомнологія, з"явилася порівняно недавно, і поки феномен сновидінь мало вивчений. Роботу дослідників утрудняє нематеріальність предмету їх вивчення: до сну не можна доторкнутися, його не можна виміряти. Тому єдине, що дозволяє хоч трохи наблизитися до розгадки цієї таємниці - це показання діагностичних приладів і спостереження за сплячими людьми.

Фахівці німецької соціологічної компанії GFK провели опитування, метою якого було виявити, що мучить людей вночі. На першому місці опинилося падіння уві сні у порожнечу - у цьому зізналися третина всіх респондентів. Наступний рядок "кошмарного" хіт-параду - гонитва. Третє місце займають сни, пов"язані із запізненням кудись.

Сомнологи вже склали орієнтовний перелік реальних страхів, що знаходять вихід у снах. Так, падіння найчастіше означає боязнь втратити свій соціальний статус, наприклад, позбутися роботи, постійного джерела доходів. Переслідування може бути пов"язане з бажанням позбавитися від якихось якостей свого характеру, які людині не подобаються, а запізнення означає те, що і в реальному житті людині постійно не вистачає часу. Найчастіше від подібних снів страждають люди у віці від 30 до 50 років.

Примітно, що діти бачать кошмари набагато частіше за дорослих. І справа тут не стільки ув підвищеній вразливості, скільки у величезному обсязі інформації, з яким щодня змушений стикатися кожен малюк. Нічні страхи, проте, приносять користь: вони є продуктом переробки того, що дізналася дитина, і допомагають їй адаптуватися до реальних стресів дорослого життя.

Проте, шукати у снах глибокий сенс не варто. Хвилюватися треба лише у тому разі, якщо один і той же сон повторюється регулярно, оскільки це може бути ознакою проблем із здоров"ям або психікою. В цілому ж через кошмар людина звільняється від зайвої інформації, отриманої нею, і знімає стрес, не дивлячись на не найприємніші сюжети сновидінь, повідомляє Версии.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, що нічні жахи корисні для психіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі