пʼятниця, 15 лютого 2008 16:16

Учені з"ясували, що людям властиво сліпо йти за тим, хто став лідером

Незвичайне відкриття було зроблене вченим з університету Лідса. Вони провели серію експериментів: добровольців попросили бродити по великому залу, не розмовляючи один з одним. Серед учасників вибирали декілька чоловік, яким давалися чіткіші інструкції, якого маршруту слід дотримуватися.

Опублікований звіт продемонстрував, що задати напрям групі людей чисельністю не менше 200 чоловік може "інформована меншина", що становить всього лише 5%. "Стадо", що залишилося, несвідомо слідує за лідерами. У цьому спостерігаються чіткі паралелі з поведінкою груп тварин, стверджують дослідники.

В ході експериментів випробовувані виробляли загальне рішення, хоча їм не дозволялося ні розмовляти один з одним, ні спілкуватися за допомогою жестів. В більшості випадків учасники експерименту навіть не усвідомлювали, що їх хтось веде.

Нинішня робота перегукується з дослідженням учених з університету Утрехтського. Вони довели, що більшість людей вважають за краще слідувати за лідером, навіть якщо провідник сам не знає, куди йти, пише TheDaily Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, що людям властиво сліпо йти за тим, хто став лідером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі