понеділок, 03 березня 2008 16:49

Учені з"ясували, чому спалахи грипу відбуваються взимку

Фахівці Національного інституту здоров"я (National Institutesof Health), США, з"ясували, чому спалахи грипу відбуваються взимку.

Раніше вчені неодноразово намагалися пояснити, чому вірус набуває такої здатності заражати саме в холодну пору року, але жодна гіпотеза, зокрема, що погода вимушує більшу кількість людей збиратися в приміщеннях, або що влітку вірус руйнується сонячною радіацією, не була достатньо задовільною.

Вірус не може розмножуватися сам собою, для цього йому необхідно поміститися в клітину. Вірус грипу має ліпопротеїнову мембранну оболонку, що дозволяє йому приєднуватися до клітини-жертви. За словами Джошуа Ціммерберга (JoshuaZimmerberg), ця маслоподібна оболонка вірусу тане при його попаданні в дихальні шляхи. Захопити клітину він здатний тільки в цій фазі. Проте при тепліших зовнішніх температурних умовах оболонка вірусу тане, коли він знаходиться поза організмом людини або тварини, і вірус гине.

В той же час при низьких температурах він робиться стійкішим до миючих засобів і, таким чином, його важче змити з лиця і рук. повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, чому спалахи грипу відбуваються взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі