середа, 12 березня 2008 08:46

Учені знайшли рештки карликових людей

Лі Бергер з Університету Вітватерсранду (Південна Африка) і співавтори опублікували в журналі PLoS ONE статтю, у якій вони доповідають про виявлення кістяків, що належать карликовим людям, що населяли острова Тихого океану 900-2800 років тому.

Вчені обстежили десять похоронних печер на одному з островів Палау в західній частині Тихого океану. В одній з них їм вдалося виявити залишки кісток, що належать як мінімум 25 особам. На думку Бергера, деякі зі знайдених рештків дозволяють стверджувати, що поховані жителі островів Палау були карликами.

Карликовість людей, які населяли Палау, вчені пояснюють так званим "острівним правилом", яке говорить, що розмір дрібних видів, що населяють острови, збільшується, а розмір великих видів зменшується. Цей процес пов"язують із необхідністю економії їжі для великих тварин і сприятливих умов життя для дрібних.

Вимірюючи розмір тазових кісток і кісток кінцівок, вчені оцінили, що чоловіки, які населяли острів, важили не більше 43 кілограмів, а жінки - не більше 29. Остров"яни несли всі ознаки, характерні для виду Homo sapіens, хоча деякі риси дозволили вченим зробити висновок про деяку примітивність стародавніх жителів Палау.

З висновками Бергера й співавторів згодні не всі вчені. Скотт Фіцпатрік, антрополог з Державного університету Північної Кароліни (США), вважає, що знайдені рештки могли належати не карликовим людям, а дітям звичайних Homo sapіens. Досліджуючи похоронні печери на острові, що перебуває в чотирьох кілометрах на північ від місця виявлення кістяків, Фіцпатрік виявив кілька поховань із дитячими кістяками. Вчений припускає, що масові поховання дітей могли бути звичайною практикою для стародавніх остров"ян.

Фіцпатрік висловлює сумніви в тому, що люди проживаючи на цьому конкретному острові, розвили карликовість, у той час як на сусідніх островах жили Homo sapіens нормального розміру.

Невідомо, наскільки вірні висновки вчених, однак їхня робота, ймовірно, буде сприяти продовженню суперечок про походження інших карликів - Індонезійських "хоббітів" з острова Флорес. З моменту їхнього виявлення в науковому співтоваристві ведуться суперечки про те, чи є "хоббіти" побічним видом роду Homo - Homo floresіensіs - або індонезійські карлики були людьми, що страждають від захворювання, яке викликає, зокрема, зменшення зросту, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли рештки карликових людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі