четвер, 06 грудня 2007 14:23

Учені знайшли причину старечого склерозу

Фахівці з Гарвардського університету з"ясували, з чим пов"язано вікове погіршення пам"яті й чому деяким людям похилого віку вдається довше зберігати ясний розум.

Як відзначає Лента.Ру, на думку науковців, основну роль грає система передачі інформації між різними відділами мозку, яка порушується в міру старіння.

Учені під керівництвом Джесіки Ендрюс-Ханна включили в дослідження 93 здорових людей у віці від 18 до 93 років. Заздалегідь за допомогою спеціальних тестів вони переконалися, що ніхто з літніх людей не страждає на хворобу Альцгеймера на ранній стадії.

З"ясувалося, що по мірі старіння в учасників виникали і посилювалися порушення взаємозв"язку між різними функціональними зонами мозку, що відповідають за ті або інші психічні процеси (пам"ять, сприйняття і обробка даних тощо). Порушення цих процесів пов"язане з руйнуванням матеріалу "каналів" - білої речовини мозку, повідомили дослідники. Зокрема ученим удалося виявити значне порушення взаємозв"язків між передніми і задніми відділами головного мозку, яке виникало з віком і посилювалося по мірі старіння.

Як повідомила Ендрюс-Ханна, "у молодих людей робота передньої і задньої частини мозку була синхронізована. У літніх людей такого не було, тому в них відділи мозку меншою мірою взаємодіяли один з одним". За її словами, ступінь порушення синхронізації між відділами мозку у немолодих учасників дослідження був неоднаковим. Люди похилого віку, у яких ця система була більше збережена, демонстрували кращі результати психометричних тестів, повідомляє "Обозреватель".

 

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли причину старечого склерозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі