середа, 08 вересня 2010 11:24

Учені виявили у Кривому Розі три ділянки, які можуть піти під землю

Учені виявили у Кривому Розі три ділянки, які можуть піти під землю

Кривому Рогу (Дніпропетровська область) загрожують нові великі обвали ґрунту.

Вчені місцевого Науково-дослідного гірничорудного інституту виявили в центрі міста, щонайменше, три небезпечні ділянки, які в будь-який момент можуть обвалитися.

Нагадаємо, цього літа в місті двічі виникали надзвичайні ситуації. У червні просіло 16 гектарів землі на залізорудної шахті - тоді загинула одна людина. А в серпні обвалилася ділянка в самому центрі міста, біля речового ринку.

Фахівці побоюються, що процес продовжиться, адже старі шахтні тунелі під містом провокують обвали.

"Ми знаємо три точки, де могли вийти ці порожнини. На одному побудований величезний магазин, на другому місці побудовано триповерховий магазин, і тут - одноповерхові невеликі магазинчики", - розповідає начальник відділу підземних робіт ДП "Науково-дослідний гірничорудний інститут" Володимир Царіковскій.

Однак дослідники підкреслюють, що запобігти новим нещасним випадкам складно, так як залишається невідомим, скільки ще старих шахтних тунелів знаходиться під землею, і скільки будівель зведені над цими порожнинами.

У Криворізькому теруправлінні Держгірпромнагляду визнають, що необхідно провести строковий масштабний моніторинг для виявлення інших небезпечних місць. Але перш, підкреслюють фахівці, доведеться скласти докладну карту всіх існуючих у регіоні шахт, починаючи з імперських часів. Для цього вчені взялися детально вивчати історичні архіви, а незабаром почнуть опитування старожилів. Проте на всі роботи, відзначають дослідники, буде потрібно як мінімум 5 років.

Подробности.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили у Кривому Розі три ділянки, які можуть піти під землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі