пʼятниця, 28 березня 2008 13:44

Учені виявили щурів-аналітиків

Британські учені показали, що щури здатні запам"ятовувати прості правила і застосовувати їх в нових для них ситуаціях. До цих пір вважалося, що подібні здібності до аналітичного мислення характерні тільки для приматів і птахів. Робота дослідників з Університетського коледжу в Лондоні і Оксфордського університету опублікована в журналі Science.

Дослідники використовували послідовності з трьох типів звукових або візуальних сигналів за типом XYX або XXY. Після певних послідовностей сигналів щурам видавали їжу, після всіх інших - ні.

Учені проводили свої досліди на сірих щурах Rattusnorvegicus. У першій серії експериментів три групи щурів привчали реагувати на певні чергування світла і темноти. Перша група отримувала їжу після сигналів в режимі XYX, де Х - темнота, а Y - світло. Другій групі видавали їжу після сигналу XXY, а третій - після сигналу YXX.

Крім того, всі три групи отримували і інші послідовності сигналів, проте після них їм не видавали їжу. Дослідники тренували щурів протягом декількох днів. До кінця експерименту тварини навчилися розділяти різні типи сигналів. Після "вірної" комбінації світла і темноти щурі частіше бігли до своїх годівниць, ніж після "помилкової".

У другій серії дослідів, учені привчали щурів отримувати їжу після певної комбінації звукових сигналів. Після того, як у щурів вироблявся чіткий рефлекс, дослідники змінили тональність звуків, проте зберегли ту ж їхню комбінацію - XYX.

Не дивлячись на сигнал, що змінився, щури частіше перевіряли годівниці після комбінації XYX. Тобто, вони користувалися вивченим правилом в новій ситуації.

На останній стадії експерименту учені повторили перший досвід з візуальними сигналами, проте на цей раз вони не використали харчового підкріплення. Проте, щури, навчившись пов"язувати з їжею тільки певну комбінацію світла і темноти, реагували саме на неї, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили щурів-аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі