Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 16:55

Учені виявили найбільш далеку галактику

Астрономи з Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, Чилі) та їхні колеги з Каліфорнійського університету (Unіversіty of Calіfornіa, США) виявили за допомогою космічного телескопа "Хаббл" (NASA/ESA Hubble Space Telescope) найбільш далеку із всіх відомих галактик за назвою A1689-zD1, що перебуває на відстані 13 млрд світлових років.

Відкриття вдалося зробити завдяки ефекту гравітаційного лінзування, коли інша галактика, розташована між телескопом і досліджуваним об"єктом, відіграє роль гігантської лінзи.

Вчені вважають, що галактика A1689-zD1 може виявитися справді найпершою й до неї фактично ніяких космічних об"єктів не існувало. У такому випадку, її вивчення допоможе зрозуміти принципи формування найперших зірок і зоряних скупчень у Всесвіті, крім того, вона може допомогти вченим у розумінні того, як закінчилися "темні часи" у Всесвіті й що стало поштовхом до створення галактик. "Очевидно, ця галактика є однією з багатьох, які з"явилися відразу ж після зниження густини речовини у Всесвіті", - упевнений астроном Ларрі Бредлі з Університету імені Джона Хопкінса в Балтіморі (Johns Hopkіns Unіversіty, США).

Те, що вдалося спостерігати астрономам за допомогою апарату Hubble, є своєрідним знімком того, як виглядала галактика A1689-zD1 кілька мільярдів років тому. На той момент вона тільки сформувалася. На думку вчених, ця галактика народилася через 700 млн років після Великого Вибуху, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили найбільш далеку галактику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути