четвер, 26 квітня 2007 13:36

Учені вивели формулу пивної піни

Математична формула, що описує поведінку пивної піни, розроблена Робертом Макферсоном (Robert MacPherson) з Прінстонського університету і Девідом Сроловітцем (David Srolovitz) з нью-йоркського Університету Йешива, повідомляє агентство Reuters з посиланням на журнал Nature.

Створений ученими математичний апарат може бути використаний для вирішення широкого спектру завдань, наприклад, конструювання металевих термоусадочних "латочок" для ядерних реакторів або акумуляторних батарей, менш схильних до корозії.

Теорія описує поведінку бульбашок як обмежених осередків, здібних до зростання. Формула дозволяє обчислити зміну розмірів кожної бульбашки і його подальшу долю.

Як розповів агентству Девід Киндерлерер (David Kinderlehrer), математик з піттсбургського Університету Карнегі-Меллона, цей математичний апарат дозволить дослідникам проводити комп"ютерне моделювання виготовлення зі всіляких речовин нових матеріалів з цінними властивостями, забезпечуючи, наприклад, необхідний баланс між міцністю і крихкістю виробів металургії.

"Багато що можна тільки уявити", - додав Киндерлерер, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Учені вивели формулу пивної піни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі