вівторок, 29 січня 2008 13:07

Учені винайшли ліки від радіації

Міністерство Оборони США замовило дослідження, метою якого є перевірка ефективності нового медичного препарату. Цей препарат (називається NTH - від "Нановекторні Троянські Коні") створений на основі нанотехнологій. Попередні досліди показали, що в боротьбі з наслідками радіоактивного опромінювання його ефективність в 5 тис. разів вища, ніж у кращих наявних лікарських аналогів.

NTH був вперше розроблений підрозділом Університета Райс і Інститутом Нанонауки і Технології імені Річарда Смайлі. Препарат являє собою вуглецеву нанотрубку з діаметром, рівним діаметру ДНК. Нанотрубка пов"язана з двома речовинами, що зазвичай застосовуються для консервації продуктів харчування.

Механізм дії NTH наступний: він бореться з вільними радикалами, які руйнують живі клітини і припиняють перебіг фізіологічних процесів. В результаті дослідів на мишах було з"ясовано, що нанопрепарат здатний успішно захищати від дії радіації (при опромінюванні в організмі тварини або людини також виникають вільні радикали).

Нині відомо, що якщо відбувається аварія, що супроводжується радіоактивним зараженням або направленою дією іонізуючої радіації на людину, то протягом 30-ти днів гине половина опромінених. Причиною їхньої смерті є розпад різних систем організму (наприклад, імунною і\ або травної системи), яку руйнують радіоактивні частинки, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Учені винайшли ліки від радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі