четвер, 06 березня 2008 18:14

Учені відкрили зв"язок між ефективністю ліків і їх ціною

Учені відкрили зв"язок між ефективністю ліків і їх ціною

Ден Аріелі (DanAriely) з університету Дюка (DukeUniversity) провів низку дослідів, які наочно показали, що реальна дія ліків безпосередньо залежить не тільки від його фактичного складу, але і від його цінника, і від репутації у споживача, створеною рекламою.

У дослідах Аріелі група випробовуваних повинна була повідомляти про свої відчуття болю, що викликається ударами струму. Ці відчуття повинні були ослабити "новітні знеболюючі".

Спочатку 82 "пацієнти" випробували на собі дію невеликого електрошоку, прикладеного до зап"ястка, для отримання уявлення про "базовий" рівень болю. Далі випробовуваних розділили на дві групи.

Першій групі перед повторним випробуванням видали брошуру з описом "новітнього знеболюючого препарату", який коштує аж $2,5 за пігулку. Далі їм роздали ці пігулки і повторно перевірили реакцію на електрошок.

Другій групі показали брошури з описом "знеболюючих ліків, недавно знижених в ціні до 10 центів" (без пояснень - чому). Далі видали ці самі пігулки і також провели повторне випробування електрострумом.

У першій групі 85% випробовуваних повідомили про зменшення болю, тоді як в другій таких набралося лише 61%.

Тим часом і в тій, і в іншій групі "пацієнти" прийняли абсолютно однакові пустушки - плацебо!

Аріелі говорить, що отримані результати доводять важливість психологічної складової прийому ліків. Це потрібно враховувати при виписуванні пігулок лікарем, при оформленні упаковок і в інших ситуаціях, коли ще до прийому ліків у пацієнта вже складається якийсь "прогноз" про його майбутню дію, який людина несвідомо реалізує, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені відкрили зв"язок між ефективністю ліків і їх ціною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі