вівторок, 12 лютого 2008 11:59

Учені створили одяг, який не треба прати

Одяг, який не вимагає прання і самоочищується під сонячними променями, розроблений групою вчених із Китаю та Австралії. Як повідомляє сьогодні лондонська газета "Дейлі телеграф", найближчим часом на полицях магазинів світу з"являться шерстяні светри, костюми, шовкові сорочки і бавовняні шкарпетки нового наукоємного покоління.

Секрет одягу, що самоочищується, полягає в тому, що на поверхню традиційного матеріалу наноситься за допомогою нанотехнології шар завтовшки в п"ять атомів двоокису титану анатазної модифікації. Ця речовина використовується в космічній промисловості й відомий здатністю розкладати під сонячними променями забруднюючі хімічні речовини, що опинилися на її поверхні.

У ході випробувань залитий червоним вином костюм повністю відновив свій початковий товарний вигляд після того, як протягом 20 годин знаходився під сонячними променями.

Як заявив керівник робіт професор університету австралійського міста Вікторія Валід Дауд, що матеріал, який самоочищується, вже найближчим часом  стане стандартом для повсякденних речей, повідомляє Newsland.
Зараз ви читаєте новину «Учені створили одяг, який не треба прати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі