середа, 06 лютого 2008 08:44

Учені створили людський ембріон від трьох батьків

Вчені з Університету Ньюкасла (Англія) створили людський ембріон, у якому перебувають ДНК відразу трьох батьків - одного чоловіка й двох жінок. Вони сподіваються, що таким чином можна буде позбавити потомство деяких жінок важких захворювань, що передаються спадково.

Як повідомила прес-секретар Університету міста Ньюкасл, повідомлення про створення ембріону "від трьох батьків" було представлене на одній з медичних конференцій у минулі вихідні. Як розповіли керівники дослідження Патрик Чиннері та Дауг Турнбул, усього були створені десять ембріонів. Їм дозволили розвиватися протягом п"яти днів, після чого знищили, що дозволено британським законодавством. Судячи з результатів аналізів, ембріони розвивалися як цілком нормальні.

Для створення ембріону вчені ввели в яйцеклітину сперматозоїд і дочекалися міграції його генетичного матеріалу до ядра. Злиття двох протоядер хромосом відбувається не відразу, тому приблизно через добу, коли воно ще не завершилося, вчені витягли з яйцеклітини, яка ще не почала розвиватися, цю пару й пересадили в яйцеклітину іншої жінки, з якої спочатку було вилучено її генетичний матеріал. Тут злиття спадкового матеріалу матері і батька завершилося, і ембріон почав розвиватися.

Насправді, стверджувати, що в цього організму троє батьків можна лише умовно. Справа в тому, що весь хромосомний набір отриманий ним від двох осіб - батька й матері. Від другої матері, яку варто назвати сурогатною, була взята лише сама яйцеклітина, з якої було вилучено ядро.

Громадські організації, що вимагають заборони клонування й штучного запліднення, вже заявили про неприйнятність нової технології, здатної "призвести до руйнування традиційної родини", повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили людський ембріон від трьох батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі