середа, 23 квітня 2008 11:45

Учені стверджують, що перші масляні картини з"явилися в Афганістані

Масляний живопис з"явився на території сучасного Афганістану за декілька століть до того, як ця техніка стала відома в Європі, стверджують дослідники. Французькі учені досліджували печерні малюнки в стародавньому буддійському комплексі в Баміані, який був частково зруйнований талібами в 2001 році.

За статуями Будди там була розташована печера, де знаходилися келії ченців. Команда Європейського центру синхротронного випромінювання в Греноблі провела аналіз фарбників, що використалися для розписів печер.

За словами дослідників, в 12 печерах розписи, датовані VII століттям, були нанесені за допомогою масляної фарби, виготовленої, імовірно, з масла волоського горіха або маку, який росте на цій території.

Згідно визнаної у всьому світі точки зору, масляні картини і фрески з"явилися в Європі в XV столітті. Проте знахідки французьких учених дозволили зробити висновок, що найстаріші з відомих масляних картин знаходяться в Афганістані. На них найчастіше зображений Будда в яскравому одязі. Ймовірно, роботи були виконані мандруючим по Шовковому шляху художником.

Печерний буддійський монастир Баміан був створений в північно-східній частині Афганістану орієнтовно в IV-VII століттях н.е. У березні 2001 року за вказівкою лідера талібів мулли Омара дві висічені в скелі унікальні статуї Будди заввишки 53 і 37 метрів були підірвані динамітом і розстріляні з танків і ракетних установок. Існують плани по відтворенню буддійського комплексу, проте експерти визнають, що реалізувати цей проект буде надзвичайне важко, передає ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Учені стверджують, що перші масляні картини з"явилися в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі