четвер, 17 лютого 2011 15:37

Учені розповіли, як з людських черепів робили посуд (ФОТО)
6

Фото: Фото: PLoS ONE

Учені виявили в англійському графстві Сомерсет три кубки, виконані з черепів, вік яких становить 15 тисяч років. Це найдавніші з відомих вченим екземпляри посуду, зроблені з кісток людей. Аналіз знахідок дав змогу фахівцям прояснити, як саме наші предки обробляли черепа.

Дослідники працювали з кістками, знайденими в печері Гофа за 90 років розкопок. Загалом дослідили 37 фрагментів черепа і чотири осколки щелепи. Використовуючи сучасні технології мікроскопії, фахівці змогли детально вивчити поверхню кісток. Автори дійшли до висновку, що черепа були оброблені різними знаряддями таким чином, що в підсумку вийшли посудини, придатні для пиття.

Найбільш ретельно фахівці досліджували три черепи. Два з них належали дорослим, а один - трирічній дитині. Учені зробили висновок, що спочатку з черепів видалили шкіру та хрящі носа і вух. Потім за допомогою гострого знаряддя з кременю вичистили очниці і, нарешті, обережно відрізали нижню щелепу. Завершальним етапом процедури виготовлення кубка було вирівнювання країв черепа. У результаті посудиною служила верхня частина черепа - його дах.

Автори роботи вважають, що кістяний посуд виготовляли з черепів померлих родичів, можливо, як знак поваги. Але деякі колеги дослідників дотримуються іншого погляду. На їхню думку, матеріалом для створення кубків служили черепа ворогів. Таке припущення виникає з того факту, що у великої кількості давніх культур було прийнято відрізання голів переможених супротивників з метою додаткового приниження.

За матеріалами: Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Учені розповіли, як з людських черепів робили посуд (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі