середа, 29 грудня 2010 11:53

Учені розгледіли "дзеркала" на оперенні птахів (ФОТО)

Представники одного з різновидів райських птахів мають унікальну будовою пера. Завдяки цьому птахи можуть відбивати і розсіювати світло - так само, як це робить дзеркальна куля під стелею дискотеки.

Особливість виявили під час вивченні рефлектометром (приладом для вимірювання коефіцієнта відбиття світла) оперення птиці виду Parotia lawesii (синьопотилична паротія), що мешкає на сході і південному сході Папуа - Нової Гвінеї.

Співавтор відкриття Даніель Осоріо розповів, що у самців цього виду бородочки (відгалуження від стрижня пера) мають дві зовнішні поверхні. Вони відбивають світло блакитного спектру в різних напрямках. Крім того, є третя, внутрішня поверхня, сформована шарами білка кератину і пігменту меланіну. Вона відображає жовте світло.

Дія пташиних "дзеркал" проявляється тоді, коли самець розправляє пір'я, щоб виконати шлюбний танець перед спарюванням. Під час руху пір'я змінює своє забарвлення, стаючи по черзі то блакитними, то жовтими, то чорними, і самець може управляти цим процесом. До розвитку такої здатності могло призвести проживання цього виду птахів у нижній частині лісового масиву, куди надходить вузьконаправлене сонячне освітлення.

Таким чином, колір оперення у паротій залежить не від пігменту, як, наприклад, у випадку з людською шкірою, а від заломлення світла - як у мильній бульбашці або бензиновій калюжі.

Пір'я інших птахів теж здатні переливатися різними кольорами. У звичайного голуба шия може змінювати колір від зеленого до пурпурного, а колір колібрі залежить від кута зору і кута падіння сонячних променів. Однак цей механізм був пояснений тільки зараз.

Ученим належить з'ясувати, які ще птахи можуть відтворювати ефект "дзеркального кулі". Згідно з припущенням професора Джона Ендлера з австралійського Університету Дікіна, на це здатні й інші живі істоти - зокрема, метелики і риби.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені розгледіли "дзеркала" на оперенні птахів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі