субота, 19 квітня 2008 10:39

Учені реконструювали мову неандертальця

Учені реконструювали мову неандертальця

Після 30 тисяч років мовчання неандертальці знову заговорили в лабораторії антрополога Роберта Маккарті (Robert Mccarthy) з Атлантичного університету Флориди (Florida Atlantic University).

Про свої досягнення Маккарті доповів на щорічних зборах Американської асоціації фізичних антропологів (American Association of Physical Anthropologists). Фізична або біологічна антропологія вивчає (порівнює) людину і споріднені їй види приматів з біологічної точки зору.

Маккарті в справі відтворення мови неандертальців далеко не перший, розповідає New Scientist. Спроби досліджувати "голос" наших предків, зниклих приблизно 28 тисяч років тому, робилися різними ученими з 1970-их. І ось тепер Роберт об"єднав зусилля з колегами з інших установ, що займалися цією темою багато років.

Маккарті досліджував мовний тракт (перш за все будова гортані) трьох представників Homo neanderthalensis, вік яких оцінюється в 50 тисяч років (всі були знайдені у Франції), і спробував реконструювати на комп"ютері звуки, які вони видавали.

Вимова відрізняється - річ у тому, що неандертальці не могли вимовляти голосні так, як ми.

У найближчих планах Маккарті відновити ціле речення, яке міг би сказати неандерталець.

Недавно стало відомо, що Homo neanderthalensis володіли геном FOXP2. Доведено, що через відсутність цієї "цеглинки" ДНК у деяких людей з"являються проблеми з мовою і порушення мови. В той же час варіант даного гена відмінний у інших тварин і навіть у споріднених нам приматів - шимпанзе.

Проте ген геном, але необхідно ще мати добре розвинену нервову систему, здатну ефективно управляти м"язами рота, мови і губ, відзначає відомий нам археолог Ерік Трінкаус (Erik Trinkaus) з університету Вашингтону в Сент-Луїсі (Washington University in St. Louis). На що неандертальці теоретично були здатні, оскільки їх мозок був достатньо великого розміру.

Але, можливо, їм це було просто не потрібно, через простоту устрою суспільства, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені реконструювали мову неандертальця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі