четвер, 19 липня 2007 09:34

Учені придумали аерозоль від сором"язливості

Науковці знайшли засіб, що допомагає соромливим людям вирішувати комунікативні проблеми. Як встановили дослідники, окситоцин здатний допомогти людям, страждаючим від соціофобії. Результати досліджень будуть представлені на Всесвітньому конгресі нейробіологів у Мельбурні (Австралія) на цьому тижні.

Маркус Хайнрікс із Цюріхського університету в Швейцарії та його колеги встановили таку дію окситоцина, вивчаючи поведінку 70 людей, що страждають соціофобією. Пацієнти постійно відчувають пригніченість, тривогу і невпевненість, вступаючи в контакт з іншими людьми.

За півгодини до стандартної терапії з корекції поведінки пацієнтам вводили в ніс окситоцин у вигляді спрею. Спочатку його називали "гормоном довіри", потім "телепатичним гормоном". Тепер результати досліджень дозволяють припустити, що окситоцин підвищує готовність пацієнтів до взаємодії в ролевих іграх і їх упевненість у собі в рішенні соціальних задач.

Також встановлено, що окситоцин знижує реакцію мигдалеподібної залози – відділу мозку, що відповідає за реакцію на страх. Науковці проводили експерименти, використовуючи малюнки із зображенням переляканих, щасливих або розсерджених осіб. Хайнріх вважає, що це пояснює, чому пацієнти, які отримали дозу окситоцина, більш налаштовані на участь у спілкуванні, пише New Scientist (повний текст на сайті Inopressa.ru).

Зараз ви читаєте новину «Учені придумали аерозоль від сором"язливості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі