середа, 24 листопада 2010 15:24

Учені підтвердили справжність 1800-річної маски (ФОТО)

Національний інститут антропології та історії Мексики оголосив про завершення багаторічного дослідження знаменитої похоронної маски, знайденої в Малінальтепеці. Як повідомляє ArtDaily, фахівці прийшли до висновку, що маска є справжнім артефактом Теотіуаканської культури класичного періоду III-X століття нашої ери. Тим самим учені поклали край дискусії про автентичність маски, яка тривала з 1921 року, коли археолог Порфіріо Агуїрре знайшов її.

Висота маски становить 21 см і аналогічна ширині. Її прикрашє мозаїка із 762 тессер. Фахівці, що вивчали її в 1921 році, вирішили, що вона зроблена зі змійовика. Нове дослідження показало, що матеріалом послужив інший мінерал - хлорітит.

Сучасні дослідники підтвердили основні висновки своїх попередників. Маска виготовлена з амазоніта з додаванням бірюзи. Також виявлено присутність червоного залізняку і черепашок.

Вчені також підтвердили, що мозаїка кріпилася до маски за допомогою копала. Це особлива смолаи, яка широко застосовувалася мезоамериканськими індіанцями. Тим самим було спростовано один з головних доводів скептиків, які вважали Малінальтепекскую маску підробкою. Вони стверджували, що мозаїка кріпилася якоюсь клейкою речовиною, яка не була відомою древнім теотіуаканцам.

Фахівці Національного інституту антропології та історії підтвердили первинну версію походження маски. Вона була виготовлена в класичний період Теотіуаканской культури, близько 1800 років тому. Мозаїка з'явилася на ній через приблизно 700 років після виготовлення. Ймовірно, маску знайшли вже після заходу класичної Теотіуаканської культури, прикрасили і знову використовували як ритуальний об'єкт. Подібні "другі народження" стародавніх артефактів характерні для мезоамериканських цивілізацій. Амазоніт, з якого зроблена мозаїка, в Теотіуаканській і ацтекській культурах асоціювався з Чальчіутлікуе - богинею прісної води і родючості.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Учені підтвердили справжність 1800-річної маски (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі