понеділок, 07 липня 2008 13:27

Учені передрекли Австралії кліматичну катастрофу

Згідно з прогнозами провідних учених Австралії, найближчими роками континент чекає багаторазове збільшення кількості екстремально жарких і посушливих періодів. Такі висновки, зроблені в опублікованій напередодні сумісній доповіді Австралійського бюро з метеорології і Організації з досліджень в сфері науки і промисловості Британської Співдружності.

Як вважають автори доповіді, через глобальні зміни клімату засухи в Австралії траплятимуться удвічі частіше, ніж зараз. Крім того, прогнозують учені, періоди надзвичайно жаркої погоди, що зараз займають близько п"яти відсотків від тривалості року, незабаром продовжуватимуться впродовж майже всього року і стануть нормою. Як заявив міністр сільського господарства Австралії Тоні Берк (Tony Burke), "ця доповідь читається не як наукове дослідження, а як роман-катастрофа".

Австралія і так вважається одним з найжаркіших і найпосушливіших місць на Землі. Як зазначають учені, спостерігається стійка тенденція до зменшення кількості дощів на континенті - з 1950-х років на південному заході Австралії вони почали випадати удвічі рідше. У нещодавно опублікованій доповіді австралійського професора Росса Гарно міститься прогноз про те, що зміна клімату вже до 2010 року може мати катастрофічні наслідки для Великого Бар"єрного Рифа, боліт Какаду і житниці країни - басейну річок Мюррей і Дарлінг, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені передрекли Австралії кліматичну катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі