вівторок, 06 листопада 2007 10:57

Учені передбачили загибель майже 3 мільярдів людей

Понад сотні країн загрожує політичний хаос і масові міграції в результаті катастрофічного глобального потеплыння, вважають дослідники. 2,7 млрд людей ыз 46 країн ризикують загинути в збройних конфліктах і війнах, викликаних зміною клімату. Ще 56 держав перебувають під загрозою політичної дестабілізації, яка може торкнутися 1,2 млрд жителів. З таким рішучим попередженням виступить група борців за мир International Alert, яка планує опублікувати доповідь під назвою "Клімат конфлікту".

Дослідники дійшли висновку, що ерозія ґрунтів, яка викликається зміною клімату, підвищення рівня світового океану, танення льодовиків і посилення штормів призведуть до нових спалахів військових дій і соціальних потрясінь у більшій частині Африки, Азії та Південної Америки. Навіть Європа перебуває в зоні ризику.

"Зміна клімату створить передумови до кровопролитного конфлікту, який, у свою чергу, знизить добробут суспільства та його здатність протистояти наслідкам кліматичних змін", – говориться в доповіді.

Найгірше те, що держави відчуватимуть дефіцит ресурсів і брак стабільності, що перешкодить їм впоратися з глобальним потеплінням, додав генеральний секретар організації Ден Сміт.

"Голландія постраждає від підвищення рівня світового океану, а от війна і конфлікти навряд чи їй загрожують, – сказав він у інтерв"ю Observer. – У цієї країни достатньо ресурсів для ефективних дій, пристосована до цього і її політична структура. Але іншим країнам бракуватиме землі й води і вони піддаватимуться ударам все більш жорстоких штормів в умовах відсутності досить ефективного уряду, щоб забезпечити вживання необхідних заходів. Люди організовуватимуться в загони самооборони, почнуться сутички".

Більшість європейських країн у даний час достатньо стабільні, щоб впоратися з глобальним потеплінням. Балканські країни становлять виняток. Політична обстановка в таких країнах, як Сербія і Чорногорія, в результаті воєн погіршала. У міру того як температури будуть зростати, а кількість землі, придатної для обробки, скорочуватися, перенаселення призведе до насильства, яке влада не зможе приборкати, пише The Guardian, повідомляє "Погляд".

Зараз ви читаєте новину «Учені передбачили загибель майже 3 мільярдів людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі