середа, 12 вересня 2007 12:25

Учені навчилися читати думки

 Вчені з Будапештського університету технології і економіки розробили систему, здатну вгадувати думки людини. Відкриття було зроблене під час дослідження біоритмів гравців комп"ютерних ігор. Змірявши серцебиття, електричну активність мозку і провідність шкіри гравців, ученим вдалося безпомилково передбачити всі їх дії. Найближчим часом технологію випробують на комп"ютерних іграх, а в перспективі вона буде задіяна у медицині і авіації.

Ласло Лауфер і Боттіан Немет з Будапештського університету технології і економіки розробили систему, яка вгадує, яку кнопку зібрався натиснути гравець, приблизно за дві секунди до самого факту натиснення.

Своє дослідження Лауфер і Немет проводили на відомій онлайновій грі YetiSports. Під час гри учені вимірювали різні параметри гравців: серцебиття, електричну активність мозку і провідність шкіри.

"У грі людина управляє стрибками по гілках дерев. Щоб стрибок був успішним, потрібно вчасно натиснути на кнопку, угадуючи найвдаліший момент", – розповів Лауфер. В цей час у гравця частішає серцебиття, підвищується провідність шкіри.

Проаналізувавши отримані графіки біологічних параметрів, учені були здивовані: виявляється, момент натиснення кнопки можна передбачати приблизно за дві секунди до нього.

Лауфер стверджує, що відповідний простий датчик, приєднаний до процесора, може істотно освіжити комп"ютерні ігри.

"З новою технологією комп"ютер здатний помітно ускладнювати завдання гравцеві, раптово прискорюючи або уповільнюючи рух перед самим натисненням кнопки "стрибок", – пояснив учений.

На думку розробників, після подальшого розвитку подібна технологія може стати в нагоді також у медицині і авіації. Угорські учені вважають: електроніка у винищувачі може набагато швидше реагувати на команди льотчика, включаючи певну функцію раніше натиснення кнопки – як тільки людина подумає про неї.

Аналогічне застосування у галузі медицини здатне у кілька разів прискорити і спростити роботу лікарів, повідомляє Взгляд.

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися читати думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі