четвер, 17 січня 2008 11:06

Учені довели, що вірус грипу може передаватися через банкноти

Вірус грипу може передаватися через грошові банкноти, пише швейцарська Le Temps з посиланням на дані дослідження вірусологів з Університетської клініки Женеви. Повідомляється, що бактерії грипу, потрапивши на банкноти, живуть на них до 17 днів. Дослідження було здійснене на прохання одного зі швейцарських банків, назва якого не розголошується.

Банкіри, стурбовані можливістю виникнення пандемії грипу, зокрема пташиного, звернулися до вчених і надали для дослідження половинки використаних банкнот номіналом у 50 швейцарських франків.

Дослідники нанесли на банкноти декілька різновидів бактерій грипу, що зберігаються в лабораторії. Бактерії грипу "A" штаму H1N1, схожого з грипом, який спостерігається в Швейцарії цією зимою, і грипу "B" загинули протягом години.

Проте після збільшення концентрації бактерій грипу "А" на банкнотах один зі штамів - H3N2 - прожив 24 години, а інший штам - утричи довше. Крім того, коли бактерії змішуються із залишками назального слизу (шмарклями), що потрапив на банкноти, термін життя вірусу збільшується до двох із половиною тижнів.

Учені перевірили дані лабораторних досліджень в реальному житті. Для цього були взяті шмарклі 14 хворих грипом дітей. Бактерії були нанесені на банкноти. У 7 з 14 випадків вірус прожив у середньому більш одного дня; а ще в 30 відсотках випадків - більше двох днів.

Таким чином, на думку керівника дослідження Іва Тома, в процесі вивчення розповсюдження пандемії грипу грошовим знакам треба приділяти не менше уваги, ніж ручкам дверей або поручням у автобусах, повідомляє "Подробности".
Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що вірус грипу може передаватися через банкноти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі