субота, 01 березня 2008 12:10

Учені дізналися про причину посмикування вусів у пацюків

Учені дізналися про причину посмикування вусів у пацюків

Вчені провели дослідження, у результаті якого розкрили секрет уміння гризунів дрібно посмикувати вусиками. Як виявилося, ця здатність допомагає пацюкам у навігації при відсутності світла. Дрібне тремтіння м"язів мордочки, що передається вусикам, допомагає пацюкам "бачити" у темряві й навіть знаходити вірну дорогу до свого житла.

Невролог Крістофер Мур з Інституту природничих наук у Бостоні (штат Массачусетс,США) навіть порівняв цю щурячу здатність із можливостями навігації автомобіля Mercedes-Benz.

Для вчених головна проблема полягала в тому, щоб побачити окремі м"язові рухи пацюків, оскільки звичайна технологія відеозапису не дозволяє це відстежити. Тому Джейсон Рітт із лабораторії Мура з 2003 року розробляв особливу технологію надшвидкого відеозапису, що дозволила б робити 3,2 тис. знімків на секунду, що більш ніж в 100 разів перевершує можливості звичайного відео.

За словами Мура, отримані результати здивували навіть їх. Вчені просто не уявляли, якими важливими дотикальними здібностями володіють пацюки завдяки вмінню посмикувати вусиками. Виявилося, що пацюки здатні відрізняти навіть гладку поверхню від шорсткуватої.

Мур вважає, що відкриття допоможе у вивченні досі невідомих функцій людського мозку. Зокрема, невролог тепер розраховує просунутися у вивченні ролі клітин головного мозку, які пов"язують нейрони між собою (так звані глії).

На думку вченого, продовження досліджень дозволить глибше зрозуміти причини шизофренії, оскільки саме в гліях виникають ушкодження при розвитку цього захворювання, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені дізналися про причину посмикування вусів у пацюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі