субота, 09 лютого 2008 11:13

Учені будуть досліджувати енергію мікроскопічних чорних дір

Міжнародна група вчених під керівництвом Йосипа Хрипловича (Інституту ядерної фізики імені Будкера, Новосибірський державний університет) розробила спеціальні методи для виявлення слідів мікроскопічних чорних дір, що пролітають крізь Землю. Фахівці мають намір знаходити мікроскопічні чорні діри за звуковими хвилями, які вони породжують, і які можна виявити акустичними детекторами, а також за слідами в земній корі.

Як відомо, чорна діра - об"єкт із винятково сильним гравітаційним тяжіння. Будь-яке тіло, що наблизилося до чорної діри на відстань менше критичної, уже не може покинути її область тяжіння й поглинається нею. Зараз доведено існування двох типів чорних дір: зоряних мас і надмасивних. Перші є кінцевим етапом еволюції важких зірок, мають масу до декількох десятків мас Сонця, а от походження других до кінця не з"ясовано, але відомо, що їхня маса може становити мільярди мас Сонця.

Передбачається, однак, що можуть існувати ще й мікроскопічні чорні діри. На думку вчених, вони виникли на ранніх стадіях існування Всесвіту за рахунок неоднорідності щільності її матерії. Розрахунки показують, що маса таких дір повинна бути не менше п"ятисот мільйонів тонн, а гравітаційний радіус - біля фемтометра (10-15 метра). Це означає, що діри за розміром в багато разів менші атома, і вони можуть пролітати крізь планети, у тому числі крізь Землю.

Тому що за рахунок незначного гравітаційного радіуса діра не поглинає великої кількості матерії, то її проходження крізь Землю залишається непоміченим.

Група Хрипловича зайнялась вивченням того, як можна було виявити проліт такої діри, що рухається з надзвуковою швидкістю, крізь Землю або хоча б її сліди. Фахівці думають, що під час польоту діри крізь Землю (це займе кілька хвилин) їм вдасться вловити енергію, що перейде у звукові хвилі й зафіксується акустичними детекторами, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені будуть досліджувати енергію мікроскопічних чорних дір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі