вівторок, 11 березня 2008 15:25

Учасників "Бурі в пустелі" труїли хімікатами

Хронічні захворювання, на які страждають учасники війни в Персидській затоці, пов"язані з дією отруйливих речовин.

Про це заявили американські лікарі, які знайшли підтвердження своїм підозрам.

Дослідники стверджують, що у третини тих солдатів, що брали участь в операції "Буря в пустелі" в 1991 році спостерігаються синдроми хронічної втоми, м"язові або суглобові болі, проблеми з сном і диханням, а також висипи.

В ході дослідження, проведеного комісією, створеною за запитом Конгресу США, було обстежено більше сотні колишніх військовослужбовців.

Повідомляється, що причиною виявлених захворювань, судячи з виявлених свідоцтв, є цілком певні хімічні речовини.

Серед них - нервово-паралітичний газ зарин, дії якого солдати могли піддатися в ході знищення збройових сховищ. Окрім цього причиною недуг могли стати протиотрути, які використовувалися у військах, а також пестициди, що застосовувалися проти небезпечних комах.

Беатріс Голомб, науковий керівник медичної комісії повідомила, що деякі люди, зважаючи на свої генетичні особливості, сприйнятливіші до дії цих речовин, і, як наслідок, схильні до більшого ризику розвитку захворювань пов"язаних з ними.

За її словами, результати проведених досліджень дозволяють казати досить упевнено про наявність зв"язку між виявленими хворобами учасників війни в Персидській затоці і хімічними речовинами, що використалися там.

Голомб додає, що раніше багато мовилося про психологічний стрес як причину нездужань. Проте, на її думку, психологічний ефект що тривала всього декілька днів операції не може бути виправданням тих хронічних хвороб, які були виявлені в ході масового обстеження.

Операція "Буря в пустелі" проходила з 17 січня - 24 лютого. Це була безконтактна фаза: масовані удари з повітря, в яких було задіяно до 1000 літаків, які базувалися як на наземних військово-повітряних базах, так і на 6 авіаносцях. Ірак відповідав обстрілом балістичними ракетами "Скад" території Ізраїлю, який не приймав участі у війні, і акціями "екологічного тероризму", тобто зливом нафти в Персидську затоку, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Учасників "Бурі в пустелі" труїли хімікатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі