середа, 28 грудня 2022 00:15

Вбивча експлуатація: чим небезпечні генератори та акумулятори для людини

Вбивча експлуатація: чим небезпечні генератори та акумулятори для людини
Резервні джерела живлення можуть сильно нашкодити здоров'ю в разі неправильної експлуатації. Фото газового генератора: "Вечірній Київ"

В умовах регулярних відключень електроенергії українці почали масово використовувати резервні джерела живлення.

Водночас користувачі часто нехтують базовими правилами безпеки, встановлюючи ці джерела у своїх оселях, пише "Новое время".

Генератори на викопному паливі, саморобні акумулятори, портативні електростанції та інші джерела живлення можуть сильно нашкодити здоров'ю в разі неправильної експлуатації.

Генератори

Експлуатація генераторів допускається лише на відкритому та захищеному від вологи просторі, щонайменше за 6 від будівлі.

Деякі моделі генераторів також оснащені автоматичними запірними клапанами на випадок, які активуються, коли вміст чадного газу досягає певного порогу в замкнутому просторі.

Примітно, що небезпечні концентрації чадного газу в житлових приміщеннях можуть з'явитися не тільки від роботи генератора, а й від будь-яких інших побутових приладів, в основі яких лежить спалювання палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казахстан передав українським лікарням генератори

Перевірити рівень чадного газу в приміщенні можна за допомогою стаціонарних датчиків або мобільних пристроїв, вартість яких варіюється в діапазоні від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

"Дослідження показують, що отруєння чадним газом з портативних генераторів насправді може забрати більше життів, ніж стихійні лиха, які спонукають людей використовувати їх", – пише NPR.

Небезпека акумуляторів

Серед різних видів акумуляторних батарей особливу увагу варто приділити експлуатації автомобільних свинцево-кислотних джерел живлення з побутовою метою.

Насамперед це стосується зарядки автомобільних акумуляторів, яка допускається лише в окремому нежитловому приміщенні, що провітрюється.

Це пов'язано з тим, що різні типи автомобільних акумуляторів при зарядці можуть виділяти сірчистий газ, миш'яковистий водень (арсин), сурмистий водень (стибін), хлористий водень та інші небезпечні гази.

Якщо вам потрібно зарядити такий акумулятор – краще робити це в гаражі або на балконі.

"Автомобільний акумулятор становить реальну шкоду здоров'ю в умовах квартири. Пристрій виділяє водень у процесі заряджання. Також у будинку через використання пристрою може статися вибух, якщо ці гази, водень та кисень виділятимуться за наявності іскри", – пояснив автомеханік Андрій Маценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генератор: який купити додому та які правила експлуатації

Крім цього, до автомобільного акумулятора через інвертор категорично заборонено підключати будь-який пристрій, потужність якого перевищує номінальну потужність інвертора.

Це стосується більшості видів побутової техніки великої потужності, зокрема холодильник, кімнатні обігрівачі, газовий котел, мікрохвильова піч, пральна машинка, духовка тощо.

У разі підключення пристроїв великої потужності автомобільний акумулятор може швидко стати непридатним, з нього може витекти токсичний електроліт і він також може спалахнути.

Обов'язковою також є наявність вогнегасника та використання якісного пального (мастила), різні види якого не можна змішувати між собою.

Гіркий досвід США

Найбільшу небезпеку в роботі генератора становить його основний продукт горіння, а саме – монооксид вуглецю або чадний газ.

На території США значно почастішали випадки отруєння чадним газом під час сильних штормів, коли люди змушені використовувати генератори через відсутність електроенергії, за даними National Public Radio,

У період з 2005-го по 2017 рік у країні загинули понад 900 осіб від отруєння чадним газом, пов'язаного з портативними генераторами. І понад 15 тис. осіб зверталися до відділень невідкладної допомоги з цієї ж причини, за даними Комісії з безпеки споживчих товарів США.

Експерти Комісії підрахували, що в середньому кожен такий генератор викидає стільки ж чадного газу, скільки приблизно 450 автомобілів. Не маючи запаху та кольору, чадний газ є особливо небезпечним для здоров'я людей у закритих приміщеннях.

У деяких випадках достатньо лише кількох хвилин для серйозного отруєння чадним газом і навіть смертельного результату.

Ключовими симптомами такого отруєння є головний біль, нудота, слабкість, стенокардія, задишка, непритомність, судоми та кома. Протягом кількох днів/тижнів після отруєння чадним газом можуть розвиватися психоневрологічні симптоми.

В Україні протягом листопада 368 людей отруїлися чадним газом, з них 20 померли. Лише за перший тиждень грудня 97 людей отруїлися, 14 померли. Причина – неправильна експлуатація генератора, повідомили в Державній службі надзвичайних ситуацій.

Зараз ви читаєте новину «Вбивча експлуатація: чим небезпечні генератори та акумулятори для людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі